Un studiu american a demostrat că o substanţă toxică dintr-una din plantele medicinale foarte răspândite în tratarea tumorilor, este legată de peste jumătate din cazurile de cancer ale tractului urinar din Taiwan, unde medicina naturistă este foarte răspândită.
Acidul aristolohic este un carcinogen puternic care se întâlneşte natural în Aristolochia (Mărul Lupului), un ingredient folosit în diferite preparate tradiţionale pentru slăbit, dureri reumatice sau deranjamente la stomac.
Cele mai multe site-uri naturiste recomandă această plantă ca fiind un factor curativ pentru "boli hepatice şi infecţii recidivante la dermatoze rezistente la orice altă forma de tratament, tumori benigne şi maligne sau boli ginecologice; răni; infecţii genitale cu trichomonas, papiloma, chlamidya; abcese, furuncule, eczeme infecţioase; hemoroizi".
Planta este recomandată de mii de ani, ca remediu pentru multe afecţiuni, dar oamenii de ştiinţă au constatat riscurile serioase de nefropatii şi cancere urinare pe care le cauzează.
În Taiwan, studii recente au demonstrat că o treime din populaţie a ingerat acid aristolochic în cursul ultimilor ani. Din cauza acestuia, incidenţa formelor de cancer al sistemului urinar sau al rinichilor este de 4 ori mai ridicată decât în ţările occidentale unde folosirea plantei este mai redusă.
Studiul a fost făcut pe 151 de persoane din Taiwan afectaţi de cancer al sistemului urinar, dintre care 60% prezentau mutaţii ale ADN-ul specific legate de ingerarea acestui acid.
În zona de vest a României, planta respectivă este cunoscută sub denumirea mărul lupului, în sudul Moldovei - curcubeţică, iar pe malul Dunării - buruiană de remf.
În anii ’90, un număr de femei din Belgia au semnalat insuficienţă renală acută după ce au luat un medicament pentru slăbit care conţinea acid aristolohic, informează Jurnalul Naţional.