Peste 85% dintre medicii bucureşteni din spitale au fost, cel puţin o dată, victime ale agresiunilor verbale. Peste 10% au fost agresaţi fizic. Cele mai multe cazuri de agresiune au avut loc în urgenţă şi în secţiile de psihiatrie, potrivit unui studiu prezentat de Colegiul Medicilor Bucureşti.
"Studiului pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din Bucureşti" a fost prezentat astăzi de Colegiul Medicilor Bucureşti. Potrivit acestei cercetări, 86% din persoanele chestionate au fost expuse în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală, iar 10,2% s-au confruntat cu incidente de agresiune fizică. Peste jumătate - 58,9% - dintre medicii care au fost agresaţi, respectiv 50% din totalul participanţilor la cercetare, au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieţii sau activitatea. Doar 47,3% dintre cei care au consemnat că au fost agresaţi fizic s-au adresat poliţiei. Dintre cei 55 de medici agresaţi fizic, 42 au estimat şi numărul agresiunilor, rezultând un total de 176 de agresiuni fizice. Dintre acestea, 19 au fost la urgenţe, 16 la psihiatrie şi cinci la chirurgie plastică.
Studiul pilot de cercetare privind expunerea la agresiune în exercitarea profesiei se bazează pe răspunsuri, furnizate, prin intermediul unui chestionar, de 541 de de medici, reprezentând 39 de specialităţi medicale. În Bucureşti sunt înregistraţi cca. 14.500 medici, dintre care 68% femei şi 32% bărbaţi.