Mai mult de 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, a anunţat preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumonologie, prof. dr. Florin Mihălţan, potrivit
Agerpres.
El a atenţionat că evoluţia silenţioasă şi nespecifică a acestei boli face ca afecţiunea să fie depistată în general extrem de târziu. Astfel, la momentul depistării în cazul a 75% dintre pacienţi, cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la cinci ani de la aflarea diagnosticului.
"Această formă de cancer este mai răspândită la bărbaţi şi se află pe locul doi la femei, după cancerul de col uterin", a mai spus dr. Mihălţan, menţionând ca principală cauză fumatul.
Tratamentul cancerului pulmonar este subestimat în marea majoritatea a cazurilor datorită depistării tardive. Trei sferturi dintre cazurile cu această boală se află în stadii inoperabile la momentul depistării şi primesc numai tratament paleativ.
Medicii mai spun că, dacă bolnavii depistează afecţiunea într-un stadiu relativ incipient, şansele de supravieţuire pot ajunge la 90%.
Printre semnele care ar putea să-i determine pe oameni să meargă la doctor sunt tusea şi expectoraţiile.
Dr. Ruxandra Ulmeanu a subliniat că, în România, se înregistrează o creştere a numărului de bolnavi la femei, adolescenţi, tineri adulţi şi copii. Ea a spus că anual sunt peste 10.000 de cazuri noi cu acestă afecţiune.