Antena 3 CNN Actualitate Peste 230 de tone de carne expirată, retrase de la vânzare. ANPC face controale în toate magazinele

Peste 230 de tone de carne expirată, retrase de la vânzare. ANPC face controale în toate magazinele

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 17:47 12 Mar 2014 Modificat la 17:47 12 Mar 2014
Peste 230 de tone de carne expirată, retrase de la vânzare. ANPC face controale în toate magazinele
Foto: ecowatch.com
Aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase în urma controalelor făcute miercuri de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat şeful interimar al instituţiei, Marius Dunca.
 
Potrivit lui Dunca, 129 de tone au fost retrase definitiv, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, în urma controalelor la depozite din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.
 
Măsurile au fost dispuse după ce au fost constatate probleme între care calitatea neconformă a mărfii, ambalajele deteriorate şi lipsa documentelor de provenienţă.
 
Spre exemplu, la un depozit din Iaşi, au fost găsite 13,6 tone de aripi de pui expirate din noiembrie 2013, a precizat şeful ANPC. Au mai fost retrase cantităţi de pulpe şi pipote de pui, macrou, creier de porc, tobă, cârnaţi şi burtă de vită.
 
În urma acestor controale, inspectorii ANPC au dat amenzi în cuantum de 71.500 lei.
 
Mai mult, Marius Dunca a precizat că, de joi, vor fi controlate supermaketurile din toată ţara.

Informaţiile au fost prezentate miercuri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.


Cei 80 de suspecţi vor fi audiaţi la sediul DIICOT - Structura  Centrală, anchetatorii urmând să stabilească ce măsuri vor fi luate în cazul acestora.
 
Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA. 
 
De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, "la negru", la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, "fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale".
 
O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

×
x close