Peste 200 de votanţi dintr-un sat din Gorj urmează să fie audiaţi luni în oraşul Rovinari, de procurorii DNA, în ancheta privind referendumul din 29 iulie.
Circa 50 de locuitori din acelaşi sat au dat deja declaraţii anchetatorilor.
Procurorii par să-şi fi schimbat tactica, după ce zile întregi au pus oamenii să dea declaraţii pe uliţele satelor sau în poarta casei.
Sătenii au fost chemaţi încă de la prima oră la Poliţia din Rovinari pentru audieri. Pentru unii dintre ei a fost a doua oară când au dat explicaţii după ce, cu o zi în urmă, procurorii au venit la uşa lor pentru a le lua declaraţii sub jurământ.
Procurorii au cerut ajutorul angajaţilor de la Primărie, pentru a-i ancheta pe oameni, dar s-au întâlnit cu ei în mare secret, undeva în câmp.
Primarul, nemulţumit şi el de modul în care au procedat procurorii, le-a promis sătenilor audiaţi asistenţă juridică în dosarul referendumului.
"A fost de fapt o descindere la locuitori, au început să ia şi declaraţii verbale şi scrise. I-au întrebat dacă au fost la vot şi cei care au fost foarte convingători n-au mai dat declaraţii scrise", a declarat primarul din Bălteni, Gheorghe Păsărin.
Parchetul instrumentează peste 500 de dosare penale după referendumul de demitere a preşedintelui, din 29 iulie. Cele mai multe sesizări sunt din judeţul Gorj, unde urmează să vină la audieri peste 200 de persoane. Cei care nu se vor prezenta riscă să fie aduşi la poliţie cu mandat.