În acelaşi timp, a început evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile care au făcut aproape 50 de victime. Primele estimări se ridică la aproape trei miliarde de euro, fonduri de care cele două ţări nu dispun.
Peste 1,6 milioane de oameni au avut de suferit, în Serbia şi Bosnia, de pe urma inundaţiilor. Multe familii şi-au părăsit în grabă locuinţele, ameninţate de năvala apelor. Acum, când s-au întors, şi-au găsit casele distruse sau pline de noroi, pietre şi alte resturi. Nimic din ce lăsaseră înăuntru nu mai poate fi folosit.
Un orăşel din vestul Serbiei, care atrăgea numeroşi turişti datorită frumuseţii locurilor, este, acum, în ruine. Aproape 200 de case sunt total distruse şi multe altele nu mai pot fi locuite.
Situaţia este la fel de tragică şi în Bosnia, unde viaţa încă nu revenise pe deplin la normal după războiul devastator din anii 90. Locuitorii satelor lovite în plin de furia apelor se plâng că sunt lăsaţi în voia soartei, în timp ce puţinele ajutoare se îndreaptă doar spre oraşe.
Potrivit primelor estimări, valoarea pagubelor ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro în Serbia şi 1,3 miliarde în Bosnia.
Uniunea Europeană s-a declarat pregătită să acorde atât ajutor umanitar de urgenţă, cât şi fonduri pentru reconstrucţie. Statele Unite au trimis, la rândul lor, în Bosnia unităţi de purificare a apei, generatoare electrice şi alte ajutoare.