Mii de imobile din Bucureşti, Ploieşti, Bacău, Galaţi sau Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur mai mare de şase grade pe scara Richter.
Consolidarea clădirilor încadrate în clasa întâi de risc seismic, considerate de specialişti pericol public, sperie asociaţiile de proprietari şi lasă indiferente administraţiile publice sau firmele de construcţii. Primăriile susţin că nu au banii, firmele de construcţii că li se decontează cu întârziere contravaloarea lucrărilor iar asociaţiile de proprietari refuză să-şi ipotecheze apartamentele timp de 25 de ani.
În Ploieşti şi Bacău s-a consolidat câte un singur imobil iar la Galaţi 68 sunt propuse pentru demolare În Capitală, 189 de imobile sunt considerate „ pericol public” iar 374 au urgentă nevoie de consolidare. Pe ultima listă a clădirilor expertizate mai figurează încă 2.100 de imobile, încadrate în categoria doi şi trei de risc seismic, care au şi ele nevoie de lucrări de consolidare. Majoritatea construcţiilor cu bulină roşie au fost ridicate înainte de 1940 şi sunt situate în centrul Bucureştiului. În ultimii 9 ani au fost consolidate doar 26 de cladiri În Ploieşti, 43 de blocuri au bulină roşie, cele mai multe fiind construite in anii 60. Dintre acestea 20 se află în zona Nord iar restul în Sud - Eminescu, Cina şi Democraţiei. Între anii 2007-2011 doar un singur imobil a fost consolidat.
La Iaşi, din 256 de imobile expertizate, 61 de imobile sunt incluse in clasa I de risc seimic, 57 sunt considerate urgenţa doi iar 68 au fost încadrate în clasa trei de risc seismic. În Bacău, pe lista imobilelor expertizate figurează 130 de clădiri care se pot prăbuşi la un cutremur mai mare. Majortitatea sunt situate în centrul oraşului . Doar un singur imobil a fost consolidat.
În municipiul Galaţi, 157 de imobile sunt încadrate în categoriile de rism seismic 1 şi 2. Dintre acestea 25 sunt blocuri iar restul case. Primăria are în administrare 68 dintre aceste imobile şi le-a propus pentru demolare din cauză că sunt o ruină şi nu mai pot fi consolidate. În Piteşti peste 100 de imobile au fost incluse în clasa întâi de risc seismic.
Citiţi articolul integral pe IncomeMagazine.ro.