Potrivit unor surse judiciare, după încheierea percheziţiei la locuinţa profesorului Marius Arbănaş, suspectat de luare de mită, patru cadre didactice, între care şi acesta, au fos conduse la audieri, informează Mediafax.
În jurul orei 22, audierile erau încă în desfăşurare.
______________________________________
Locuinţa unui profesor din Drobeta-Turnu Severin este percheziţionată, luni după-amiază, existând suspiciunea că acesta ar fi luat mită de la mai mulţi elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat, anchetatorii găsind 15.000 de lei şi 2.500 de euro.
Ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorului de la Parchetul Tribunalului Mehedinţi, fac o percheziţie la locuinţa profesorului Marius Arbănaş din Drobeta-Turnu Severin.
Surse din Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi spun că profesorul este pensionar, predând doar patru ore la Colegiul Pedagogic "Ştefan Odobleja" din Drobeta-Turnu Severin, informează Mediafax.
Sursele citate au precizat că profesorul nu poate face parte din comisia de evaluare a bacalaureatului, întrucât este pensionar.
Potrivit surselor citate, anchetatorii ar fi găsit la locuinţa acestuia 15.000 de lei şi 2.500 de euro, primele indicii arătând că în acest caz sunt implicate soţia şi fiica profesorului, de asemenea profesoare în municipiu.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că, în urma desfăşurării sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă, 318 elevi fiind eliminaţi din examen pe parcursul susţinerii probelor scrise, săptămâna trecută.
Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt şase cazuri în care a intervenit Poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi de la Sibiu.
El a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele naţionale, care au fost aduse în atenţia Poliţiei.
Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.
Ministrul a mai spus şi că suspectate de fraudă sunt 0,16 la sută din persoanele implicate în desfăşurarea bacalureatului şi a fost destituit un număr mic de persoane din cele 20.000 de cadre didactice implicate în derularea acestei sesiuni.
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor, anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Ministrul Educaţiei a precizat că au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.