Cine trece pe lângă cutia milei lasă un ban şi pentru catedrală. Aceasta este o regulă parcă nescrisă la pelerinajul de pe Dealul Patriarhiei. Şi cum donaţiile sunt consistente, biserica nu mai are nevoie să se împrumute pentru Catedrala Mânturii Neamului. Îi ajung banii de la credincioşi.
Peste 70.000 de pelerini au trecut până acum pe la sfintele moaşte. Toţi oamenii, deşi au venituri mici, au lăsat bani şi pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Dacă, în medie, fiecare credincios ar fi donat 10 lei, în doar patru zile, mai marii bisericii ar fi strâns 700.000 de lei, adică peste 150.000 de euro, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Oricare ar fi suma exactă, biserica a scăpat de cheltuieli.
Dacă în momentul în care au început lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, reprezentanţii Patriarhiei spuneau că vor face împrumut la bancă pentru a construi lăcaşul de cult, acum s-au răzgândit, pentru că banii obţinuţi din donaţiile credincioşilor vor fi suficienţi.
De asemenea, mai e timp să se strângă ceva pentru Catedrală. Pelerinajul la sfintele moaşte se va încheia abia duminică. Donaţii se fac însă şi în biserici, on-line, pe site-ul Patriarhiei sau prin SMS-uri.
Reprezentanţii bisericii spun că nu ştiu câţi bani s-au strâns până acum, dar sunt atât de mulţi oameni, atât din ţară cât şi din străinătate, care donează, încât încasările sunt dificil de contorizat.
"Fiecare bănuţ contează, pentru că lucrările la viitoarea Catedrală Patriarhală continuă şi în mod firesc este nevoie şi de susţinerea credincioşilor", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
Lucrările continuă încet, ce-i drept. Din cei 400 de muncitori care ar trebui să fie zilnic pe şantierul Catedralei, vineri erau patru. Edificiul care se va ridica lângă Palatul Parlamentului va costa, la roşu, aproape 100 de milioane de euro.