Ultimul episod din serialul referendumului pentru demiterea preşedintelui se joacă în plenul reunit al Parlamentului, acolo unde la ora 15.00 va fi citită decizia Curţii Constituţionale.Preşedintele suspendat se va putea întoarce la Cotroceni imediat ce decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.
URMĂRIŢI ŞEDINŢA LIVE PE WWW.ANTENA3.ROUpdate 17.45 - Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 6 din 21 august 2012 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatelor acestuia, a fost citită în plenul reunit al Parlamentului de judecătorul Curţii Constituţionale, Mircea Ştefan Minea.
După citirea Hotărârii, şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, la care au participat şi parlamentari ai USL, s-a încheiat.
Update 17.34 - Călin Popescu Tăriceanu a declarat că parlamentarii PSD au decis să părăsească sala, în semn de protest faţă de decizia Curţii Constituţionale.
Update 17.30 - Judecătorul Ştefan Minea a început să citească hotărârea CC în plenul Parlamentului. La momentul în care Minea a început să citească hotărârea, parlamentarii USL au ieşit din sală
Update 17.28 - Parlamentarii au respins, luni, cu 196 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri, amânarea cu două zile a prezentării în plen a hotarârii CCR. Numai 20 de senatori şi deputaţi au fost de acord cu propunerea senatorului PNL Ioan Ghişe, care a dorit amânarea cu două zile a prezentării 'raportului CCR conform legii' privind invalidarea referendumului din 29 iulie
Update 17.11 - Şedinţa Camerei Deputaţilor şi Senatului în care trebuie citită decizia CCR privind referendumul a fost reluată, luni, după pauza de consultări cerută de viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu.
Un număr de 238 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa.
La această şedinţă participă şi parlamentari ai PSD şi PNL.
Update 16.43 - Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, după suspendarea şedinţei de plen a celor două Camere ale Parlamentului, că pentru momentul citirii hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul nu ar fi nevoie de cvorum, întrucât şedinţa a fost deja deschisă
Update 16.36 - Parlamentari PSD au început să semneze condica de prezenţă la şedinţa plenului reunit în care ar urma să fie citită hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie.
Update 16.23 - Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu este nevoie de cvorum la şedinţa Parlamentului în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la referendum.
'Pentru şedinţa de astăzi în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţă, nici pentru citire. În plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum. Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale', a afirmat Macovei.
Update 16.11 - Şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în care urma sã fie cititã hotãrârea CC privind referendumul, amânatã deja pentru o orã, a început cu o pauzã de consultãri de jumãtate de orã, la solicitarea PNL. Eugen Nicolăescu a cerut încă o jumătate de oră de pauză pentru consultări. Acesta a declarat că liderii PNL şi PSD sunt îngrijoraţi de "rezolvarea" Curţii Constituţionale în privinţa referendumului, dar speră ca măcar o parte din ei să intre în sală pentru a asigura cvorumul, pentru ca şedinţa să se încheie.
"Am încercat să le explicăm colegilor noştri că dorinţa preşedintelui interimar al României Crin Antonescu şi a prim-ministrului Victor Ponta este ca astăzi să se soluţioneze prin citirea în plenul Parlamentului a hotărârii Curţii Constituţionale şi să putem să mergem mai departe. Colegii noştri au fost intransigenţi, eu cred că mai există în acest moment o oarecare doză de negociere, de discuţie şi vom încerca în această pauză de o jumătate de oră să-i convingem pe o parte dintre ei să asigure cvorumul, astfel încât şedinţa să se încheie", a declarat Eugen Nicolăescu.
Update 15.40 -
Eugen Nicolăescu, lider al PNL, a declarat, luni, că liberalii au decis, cu majoritate de voturi, să nu participe la şedinţa de astăzi a Parlamentului, din două motive.
Update 15.35 -
Şedinţa plenului pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale privind rezultatul referendumului s-a amânat pentru 30 de minute, începând cu ora 15.30, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Şedinţa va fi reluată la ora 16.00.
Şedinţa Parlamentului programată pentru ora 15.00, a fost amânată, la ora 15.30, până la ora 16.00, potrivit unui anunţ făcut în plen de
Update 15.30 -
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le cere liderilor de grup să-şi convoace oamenii şi să-i aducă în sală. Aula de la Palatul Parlamentului este aproape goală. Doar patru judecători CCR au venit la şedinţă
Update 15.15 -
PSD nu va participa la şedinţa Parlamentului de astăzi.
UPDATE 14.05 - Mai multe persoane protestează în faţa Parlamentului.
UPDATE 14.00 - Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot". Parlamentarii PNL susţin că nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerată incorectă, relatează
Mediafax."Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga", a declarat Voicu.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru Gândul că Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.
Potrivit lui Iliescu, judecătorii Curţii Constiuţionale au apelat la un "artificiu nefiresc" pentru invalidarea referendumului, iar parlamentarii ar trebui să ţină cont de faptul că s-a îndeplinit condiţia de prezenţă, deoarece nu sunt "mai mult de 15 milioane de alegători". Liberalii ar urma să încerce, în Parlament, o ultimă cale de atac pentru a bloca reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL Ioan Ghişe a propus două variante de atac:
fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis.
Citiţi şi: DEZVĂLUIRI despre PREŞEDINTELE CCR. Zegrean posedă un certificat de handicap cu INCAPACITATE DE MUNCĂ, dar câştigă sute de milioane lunar