O familie din Cluj trăieşte zi de zi cu teama că fiica lor nu va merge niciodată fără ajutor. Nora a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală, astfel că are o singură şansă la o viaţă normală: o intervenţie chirurgicală în Statele Unite ale Americii.
I-ar putea salva viaţa, dar costă peste 60.000 de dolari, bani pe care familia nu-i are, iar statul român nu face nimic altceva decât să spulbere speranţele părinţilor că-şi vor mai recupera vreodată copilul.
Vă propunem să le întindem noi o mână de ajutor, să-i oferim Norei şansa de a putea merge fără ajutorul părinţilor. Putem să demonstrăm încă o dată că "Împreună suntem şi mai buni!".
Nora Naghi are doar 3 ani şi 3 luni, iar părinţii ei s-au bucurat de primul zâmbet, de primele cuvinte, nu şi de primii paşi. Pentru că Nora nu i-a putut face singură.
Vizitele la medic au devenit tot mai dese. Când Nora nu împlinise încă 10 luni, părinţii au primit vestea cumplită. Copilul lor suferea de o afecţiune gravă. Au urmat alte şi alte investigaţii pentru a confirma diagnosticul. Mama a renunţat la serviciu pentru a avea grijă de copil. Tatăl a susţinut financiar familia.
Nu sunt oameni săraci, ci oameni simpli care din agoniseală au reuşit să ridice o casă în Gheorghieni, un sat în apropiere de Cluj-Napoca. Jumătate din banii care vin în casă se duc pe sedinţele de fizioterapie ale fetiţei. Totul pentru un viitor mai bun al singurului lor copil.
Părinţii Norei n-au renunţat nicio clipă la luptă. Au văzut speranţa în ochii copilului. Au găsit soluţia ca Nora să poată merge aproape normal. Spitalul de Pediatrie din Saint Louis, Statele Unite ale Americii, are cele mai bune rezultate în rizotomie dorsală selectivă. Peste 2600 de cazuri rezolvate în câteva decenii. Numai că România nu are niciun acord cu Statele Unite în privinţa asigurărilor medicale, iar costurile operaţiei nu pot fi decontate. Europa a făcut paşi mici în privinţa acestor afecţiuni.
Dacă intervenţia se face după vârsta de 4 ani, pot apărea complicaţii. Suma este imensă pentru aceşti oameni: 60.000 de dolari. Prin donaţii au reuşit să strângă mai puţin de un sfert. Direcţia de Sănătate Publică din Cluj nu le-a dat mari speranţe. Primul răspuns a fost pe 4 decembrie. Nu existau două oferte de clinici din străinătate, asa cum cere legislaţia. Al doilea răspuns a venit la jumătatea lunii decembrie: se pot face asemenea operaţii în Bucureşti, numai că sunt rare.
Părinţii nu dau vina pe stat, s-au împăcat cu situaţia. Au speranţa că oamenii simpli, ca ei, pot veni în ajutor. Mai au vreme câteva luni pentru a strânge 60.000 de dolari pentru operaţie.