Paradisul e în România! Asta spun toţi cei care ajung la Letea. Un tărâm uitat de lume în care lianele sub-tropicale cresc alături de nuferi şi stejari, iar caii sălbatici aleargă prin dunele desprinse parcă din deşert. Şi dacă aţi ajuns în ţinutul de poveste nu uitaţi să gustaţi din borşul de peşte.
În Pădurea Letea ajungi cel mai repede pe apă. Călătoria începe la Crişan, judeţul Tulcea şi costă, dus-întors, 100 de lei de persoană. Nici nu ştii la ce să te uiţi mai întâi. La pelicanii jucăuşi sau la nuferii imaculaţi? De jur împrejur frumuseţea canalelor Dunării îţi taie răsuflarea.
Apare şi primul petec de pământ, satul Letea. Căsuţele sunt mici, dar cochete, desprinse parcă din poveştile lipoveneşti.
Din spatele ferestrelor albastre localnicii sunt bucuroşi de oaspeţi. Cazarea este de 130 de lei pe zi, dar vine şi cu un ospăţ pe cinste. Dacă turiştii sunt mulţumiţi, nu la fel sunt şi puţinii localnici rămaşi la Letea.
În pădurea Letea, protejată prin lege se intră doar cu ghid. Nici nu ştii dacă ai ajuns în Deltă sau în deşert, peste tot sunt dune de nisip.
În timp, însă, apele s-au retras şi au lăsat în urmă nisipul fin. Puţin mai încolo cresc stejarii seculari. Au forme care de care mai ciudate şi scorburi uriaşe. Printre ei se împletesc ameninţător lianele subtropicale. Pădurea Letea este singurul loc din Europa unde cresc astfel de plante exotice.
Excursia cu maşina de teren în Pădurea Letea costă 100 de lei de persoană, cu tot cu ghid.