În timp ce ONG-ul care-l acuză pe academician de plagiat spune că a trimis mai multe sesizări la Academia Română şi Ministerul Educaţiei, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii prezintă o serie lungă de realizări ale neurologului.
Ministrul Eugen Nicolăescu a legat numele unei Comisii extrem de importante pentru sănătatea românilor de o persoană controversată, suspectată de plagiat.
" Domnul Academician Constantin Popa este un neurolog de renume, membru titular al Academiei Române, specialist care semnează 25 de premiere medicale în domeniu", potrivit Serviciul de Presă din Ministerul Sănătăţii.
Furtul intelectual nu este o premisă pe care se poate construi un sistem de sănătate eficient, iar ministrul Sănătăţii îi poate solicita lui Constantin Popa să clarifice acuzaţiile care i se aduc.
Reprezentanţii ONG-ului "Societatea Civilă pentru Reformă în sănătate" spun că au descoperit că lucrarea medicului Constantin Popa, un tratat de neurologie, seamănă perfect cu o lucrare americană de specialitate, publicată cu ani buni înainte de lucrarea din România.
"Neurologie -tratat", publicată de Constantin Popa la editura Naţional în 1997, reprezintă un plagiat după lucrarea semnată de T.R. Harrison - "Principles of Internal Medicine", ediţia cu numărul 12, publicată la editura McGraw", se arată în sesizarea Societăţii Civile pentru Reformă în Sănătate.
Profesorul Constantin Popa, contactat telefonic, nu a dorit să facă declaraţii publice pe acest subiect.
Comisia care va stabili cum arată pachetul de bază de servicii medicale este condusă şi acum de Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare. Acesta va stabili ce îngrijiri vom primi în spitale pentru asigurarea obligatorie de sănătate.
Până când ministrul Nicolăescu nu va decide să rezolve cazul Popa, activitatea acestei comisii va fi afectat ăde gravele suspiciuni de plagiat care planează exact asupra celui care o prezidează.