Unii dintre primari sunt cercetaţi penal, în timp ce numele altora doar apar în dosar, fără a fi ei înşişi suspecţi, dar având legătură cu cauza.
Potrivit prefectului judeţului Prahova, Marius Sersea, conform informărilor pe care le-a primit în calitate de prefect, cele şase dosare penale în care apar numele celor şase primari fac parte dintr-o serie de 12 dosare penale întocmite de IPJ Prahova în baza Legii 3/2000.
Prefectul a arătat că unele dosare sunt întocmite pentru încălcarea articolului 52, alin. 1, care pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, în timp ce altele au fost întocmite pentru încălcarea art. 54 din aceeaşi lege, articol care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la cinci ani pentru promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului. Prefectul Marius Sersea nu a făcut publice numele celor şase primari.
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a declarat că cei şase edili, ale căror nume apar în dosarele penale sunt primarii localităţilor Bătrâni, Lipăneşti, Plopeni, Apostolache, Câmpina şi Băicoi.
Potrivit şefului CJ Prahova, care este şi co-preşedinte al USL Prahova, fiind liderul filialei judeţene a PSD, numele primarului comunei Bătrâni, Gheorghe Necula, cel al primarului comunei Filipeştii de Pădure, Costel Morărescu, şi cel al primarului oraşului Plopeni, Dragoş Niţă, apar în dosare penale deschise pentru încălcarea art. 52., alin. 1 din Legea referendumului.
Numele primarului din Apostolache, Mihail Bratu, cel al primarului municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, şi cel al primarului oraşului Băicoi, Ciprian Stătescu, apar în dosare privind încălcarea art. 54 din Legea 3/2000.