"Strategiile anti-teroriste sunt un atribut al CSAT-ului şi implicit o responsabilitate directă a mea. Cu atât mai mult cu cât operaţiunea putea să reuşească sau nu(...). A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia să fie asumată, şi a fost desfăşurată cu bine(...) Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria", a spus preşedintele.
Iată cele mai importante declaraţii făcute de Traian Băsescu:
-Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al armatei române.
-În sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.
-O astfel de operaţiune nu se putea desfăşura nici într-o zi, nici într-o săptămână, nici în trei luni. A fost un efort al unui colectiv foarte mic de oameni, care de circa 5 ani se ocupă de acest proces de aducere a lui Omar Hayssam în ţară.
-Am văzut şi întrebarea "de ce după 7 ani?". Când a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a părăsi ţară, nu discut de ce, şi nu se ceruse niciun sistem de supraveghere a vreunei instituţii.
-În 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
-Pentru instituţiile de forţă ale statului, Omar Haysam a devenit o problemă fundamentală din momentul în care a fost condamnat pentru terorism la 20 de ani de închisoare.
-Până la condamnare funcţiona prezumţia de nevinovăţie. Această condamnare s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securitate să-l aducă acasă pe Omar Hayssam pentru a se îndeplini dispoziţiile justiţiei: condamnare la 20 de ani.
-Abia din 2008 el a devenit un obiectiv major în vederea împlinirii justiţiei.
-Vreau să felicit instituţiile implicate în efort în aceşti 5 ani.
-Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită.
-Omar Hayssam este o problemă politică, economică şi mai ales penală. Este sarcina justiţiei să afle tot ce este de aflat.
-Din punct de vedere al preşedintelui, consider misiunea încheiată.
Întrebat de un jurnalist de unde a fost preluat Omar Hayssam, dacă nu din Siria, preşedintele a declarat că România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.
În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.
Citeşte şi:
Ponta: România nu are Tratat de extrădare cu Siria, a fost aplicată o decizie judecătorească