Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, noul manager al Institutului "Cantacuzino" din Bucureşti să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei, informează un comunicat de presă remis, marţi, de Ministerul Sănătăţii.
''Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic, şi nici sub aspectul managementului producţiei. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie <Cantacuzino> este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare - dezvoltare'', se arată în documentul emis de MS.
Avocatul Poporului face o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, aspect considerat o încălcare a dreptului fundamental la sănătate şi, totodată, un act care afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României.
"De
mai multe luni de
zile , în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii -, produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP.
La sfârşitul săptămânii trecute,
ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare din funcţia de director general a lui Radu Viorel, după ce acesta şi-a dat demisia.
Radu Dorel a fost înlocuit din cauza "deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în această instituţie şi a lipsei de producţie", au precizat reprezentanţii ministerului.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de director general interimar a Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, încă de la începutul acestei luni, consultări largi privind viitorul Institutului "Cantacuzino". "Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei", se arată într-un comunicat al ministerului.
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.