"România, în ultima perioadă - şi vă spun că ultima perioadă este doar ceea ce s-a dat publicităţii - a fost ţinta unui atac informatic de proporţii. El nu a existat până acum în perioada aceasta pe care noi o supraveghem şi de când au fost înfiinţate instituţii care supraveghează atacurile cibernetice. (...) Atacurile au devenit din păcate din ce în ce mai sofisticate, ele ducându-se de la o zonă care era o zonă economică explicită gen atacuri asupra site-urilor băncilor către o zonă economică şi politică", a spus Nica.
El a menţionat că aceste atacuri au fost depistate la timp şi că organismul din subordinea ministerului, CERT, care se ocupă de societatea informaţională şi care răspunde de această chestiune de securitate cibernetică, împreună cu celalte instituţii ale statului, au luat măsurile necesare, inclusiv de avertizare şi contracarare a tuturor acestor încercări, care au fost de o amploare nemaiîntâlnită până acum.
Nica a spus că, din acest motiv, se va propune Parlamentului un proiect de lege privind strategia şi măsurile în domeniul securităţii cibernetice.
"Subiectul, din câte ştiu eu, va fi şi pe ordinea de zi a CSAT din 5 februarie. De atunci intrăm în linie dreaptă şi vom adopta măsurile care sunt măsuri adoptate în mod similar de partenerii europeni, Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa. În aceeaşi zonă suntem şi noi cu setul de măsuri. E vorba şi de o aducere la zi a acestei legislaţii, care nu prevedea toate tipurile de infracţiuni şi mai ales contramăsurile necesare în situaţii de atacuri cibernetice şi reacţionăm şi noi foarte rapid", a spus Nica.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 21 ianuarie, că în perioada care a trecut "România a fost supusă unui atac cibernetic fără precedent", căruia a reuşit să-i facă faţă graţie pregătirii care a început în urmă cu trei ani, când în CSAT s-a făcut o prioritate din protejarea sistemelor informatice.
"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, a afirmat, în 19 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.