Costul unei ore de muncă înseamnă toate cheltuielile unui patron cu angajatul său. Adică salariu, plus toate taxele plătite la stat. În România un angajator dă în medie pentru o oră de muncă 4,6 euro. Asta în timp ce media în Uniunea Europeană este de 23,7 euro.
În schimb, ţara în care se plăteşte cel mai mult pentru o oră de muncă este Suedia cu 40,1 euro. Adică noi muncim mai mult de o zi ca să câştigăm cât un suedez într-o oră. Urmează apoi Danemarca, acolo ora costă 38 de euro, cam la fel şi în Belgia, iar în Luxembourg 35, 7 euro.
Industria este ramura în care se plăteşte cel mai mult pentru o oră de muncă. În Uniunea Europeană costul mediu este de 24,6 euro, iar pentru statele din zona euro este de 31 de euro. Urmează apoi serviciile şi construcţiile, unde o oră de muncă ajunge la 21 de euro.
În perioada 2008-2013, cele mai mari creşteri de cost ale unei ore de muncă au fost în Bulgaria de 44,1% şi în România de 32,8%. Asta înseamnă că ne apropiem timid de salariile europenilor bogaţi.