Antena 3 CNN Actualitate Motivarea arestării în cazul lui Traian Berbeceanu: E un PERICOL SOCIAL evident

Motivarea arestării în cazul lui Traian Berbeceanu: E un PERICOL SOCIAL evident

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 20:04 28 Oct 2013 Modificat la 20:04 28 Oct 2013
Motivarea arestării în cazul lui Traian Berbeceanu: E un PERICOL SOCIAL evident
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică, luni, parţial, motivarea arestării preventive a şefului BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, magistraţii arătând că acesta "este un pericol social evident, ar putea zădărnici urmărirea penală şi ar putea influenţa martorii", informează Mediafax.
 
Instanţa şi-a motivat decizia în cazul lui Berbeceanu, prin faptul că "există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă".
 
"Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză, precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date", se arată în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.
 
Potrivit magistratului care a judecat cererea de arestare preventivă, atât la domiciliul lui Berbeceanu, cât şi în incinta biroului său s-au găsit, cu ocazia percheziţiilor efectuate, mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru, cât şi alte cauze neînregistrate.
 
De asemenea, s-au găsit acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, "existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului".
 
Magistratul mai susţine că "este justificată plasarea inculpaţilor în detenţie, cel puţin la începutul anchetei pentru a-i împiedica să o perturbe, fiind vorba despre o cauză complexă care necesită cercetări multiple dificile şi laborioase".
 
Atât în cazul lui Berbeceanu, cât şi în cazul celorlalţi doi inculpaţi din acest dosar, soţii Titus şi Anişoara Biriescu, Curtea de Apel a stabilit că lăsarea lor în libertate ar putea reprezenta un pericol social. 
 
"În aprecierea acestui pericol, fără a fi indisolubil legată de o examinare a gravităţii faptelor, gravitate incontestabilă de altfel, nu poate fi totuşi disociată de aspectele ce ţin de natura acuzaţiilor aduse (infracţiuni economice cu consecinţe deosebit de grave, infracţiuni de sprijinire şi favorizare a unor persoane care au comis asemenea fapte, precum şi fapte ce ţin de criminalitatea organizată, obstrucţionarea justiţiei), de repetabilitatea acestora, de rezonanţa socială pe care o poate determina luarea la cunoştinţă a acestor fapte, de impactul major pe care-l generează în conştiinţa socială suspiciunea că un poliţist cu notorietate de onestitate (în ce-l priveşte pe inculpatul Berbeceanu), ale cărui prerogative principale le reprezintă descoperirea faptelor de criminalitate organizată şi instrumentarea acestor cauze cu obiectivitate şi imparţialitate, uzează de poziţia pe care o are în vederea ascunderii unor asemenea fapte şi aservirii activităţii sale unor interese personale şi colaterale. Trebuie remarcată continuitatea în timp a faptelor presupus a fi fost săvârşite de inculpatul Berbeceanu, ceea ce denotă pericolul social evident pe care acesta îl reprezintă", se mai arată în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.
 
Potrivit sursei citate, Berbeceanu ar fi avut cunoştinţă de cel puţin şapte ani de "faptele grave comise de către C.L. (n.r. Cristian Litera - cercetat într-un dosar instrumentat de Berbeceanu) şi, cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa despre existenţa infracţiunilor comise, şi nici să informeze asupra acestor fapte" şi l-ar fi folosit pe acesta "cu justificarea că îl putea determina să "colaboreze" chiar în cauze în care avea un interes personal".
 
Printre motivele analizate de Curtea de Apel Alba Iulia se află şi starea de sănătate a inculpatei Anişoara Biriescu, dar şi "conduita socială ireproşabilă, cariera de excepţie, statutul recunoscut în societate" a poliţistului Traian Berbeceanu. 

 


Pe 27 octombrie, sute de persoane au protestat la Deva, în semn de solidaritate cu comisarul-şef Berbeceanu.

Reţinerea şefului de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba naşte polemici pe internet. Pagina de Facebook intitulată "Respect, Traian Berbeceanu", a strâns peste 7.000 de like-uri în trei zile. Foarte mulţi oameni vorbesc depre Berbeceanu ca despre un poliţist dur, dar onest, care a aplicat legea, fără să se uite pe cine şi afacerile cui deranjează. Unii cred că tocmai de aici i se trage arestarea şi că acuzaţiile care i se aduc ar fi false. Nu toată lumea îl sprijină însă pe Berbeceanu. Sunt voci care susţin că ar fi mână-n mână cu interlopii. 

Citiţi şi 
Pe cine a DERANJAT Traian Berbeceanu? La compromiterea comisarului-şef "se lucra încă din 2007"


 

×
Etichete: Traian berbeceanu
x close