Antena 3 CNN Actualitate Motivare. De ce a scăpat de arest Darius Vâlcov

Motivare. De ce a scăpat de arest Darius Vâlcov

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 19:11 01 Apr 2015 Modificat la 19:11 01 Apr 2015
motivare.jpg
Foto: Agerpres
Darius Vâlcov a scăpat de arest tocmai pentru că le-a cerut colegilor să avizeze cererea DNA de reţinere şi arestare pe numele său. 
 
Judecătorii arată în motivarea arestului la domiciliu că "este de reţinut că în desfăşurarea urmăririi penale inculpatul a avut o bună conduită procesuală, prezentându-se de fiecare dată la chemarea organelor de urmărire penală, fără a încerca să se sustragă sau să tergiverseze derularea activităţii judiciare, în şedinţa plenului Senatului inculpatul solicitându-le membrilor Camerei Parlamentului să voteze cererea de reţinere şi arestare preventivă".  
 
 
Instanţa supremă a rămas în pronunţare şi urmează să decidă dacă fostul ministru al Finanţelor va rămâne în arest la domiciliu, va fi arestat preventiv, cum au cerut procurorii DNA, sau va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
 
Fostul ministru al Finanţelor este în arest la domiciliu din 26 martie, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a lui Vâlcov. Decizia a fost contestată de procurorii DNA şi se judecă miercuri la instanţa supremă.
 
Anterior, Darius Vâlcov a stat 24 de ore în arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut de către procurorii DNA, în urma avizului dat de Senat în 25 martie, pentru reţinerea şi arestarea sa.
 
Darius Vâlcov, care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, le-a propus procurorilor să încheie un acord de recunoaştere a vinovaţiei sale, însă a fost refuzat.
 
Procurorii DNA îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.
 
Potrivit DNA, Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.
 
În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.
 
Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80% din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.
 
Din august 2014 şi până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârşitul anului trecut şi până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice.

×
x close