Daniel Morar, judecător la Curtea Constituţională, îl atacă pe premierul Victor Ponta, în cazul scandalului de la bacalaureat, făcând referire la dosarul audierilor.
Declaraţia a fost prezentată marţi, la emisiunea
100 de minute, de la Antena 3.
"Niciodată pe vremea lui Morar nu a fost oprit vreun dosar din ordinul vreunui politician, fie el şi prim-ministru. Şi în Justiţie s-a ajuns la coabitare. Nu e firesc ce se întâmplă acum. Procurorii sunt independenţi şi lucrurile de acest gen se gestionează în cadrul sistemului. Nu este cazul ca un politician să intervină în actul de justiţie. Dacă <pe vremea lui Morar> se întâmpla aşa ceva, primea o replică imediată şi pe măsură. La fel ar trebui să se întâmple şi acum", spune Daniel Morar.
Pe 1 iulie, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi "cheltuieli" pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să "relaţioneze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.