În România, o minoră scapă de o sarcină nedorită cât ai spune... pastilă. Medicamentul poate fi luat fără probleme de pe internet sau de la cabinetele private. Fără ştirea părinţilor. Specialiştii spun că această metodă este foarte periculoasă. Pacientele riscă să nu mai rămână însărcinate sau chiar
să îşi piardă viaţa. 500 de lei costă o astfel de pastilă.
În România, legal, minorii nu au acces la nici o intervenţie medicală făra acordul părinţilor. Teoretic. Practic, la cabinetele private, banii sunt mai presus de lege. O sarcină nedorită se rezolvă cu aproximativ 500 de lei. Sunt bani pentru medicamentul care provoacă avortul şi o ecografie.
Metoda e autorizată de Ministerul Sănătăţii, dar numai în anumite condiţii. Mai exact, pastila poate fi administrată EXCLUSIV în spitale, sub atentă supraveghere medicală şi numai pentru anumite paciente. Medicamentul care provoacă avortul nu se poate vinde în farmacii. În schimb, îl găseşti uşor pe internet. O singură pastilă costă două sute de lei.
Tratamentul are mai multe etape. Prima pastilă împiedică dezvoltarea embrionului şi ar trebui să se administreaze în cabinetul medicului. A doua sau a treia zi, pacienta îşi administrează un alt medicament care determină contractarea uterului şi eliminarea sarcinii.
Stările de vomă, durerile de cap, crampele abdominale, sângerările şi febra sunt doar câteva dintre efectele secundare ale medicamentului. Motiv pentru care medicii români consideră că riscurile sunt mai mari decât beneficiile.
De multe ori, după administrarea tratamentului medicamentos se ajunge tot la chiuretaj, spun specialiştii. Cu toate acestea cabinetele private nu duc lipsă de clienţi.
Pastila-minune a fost inventată de francezi şi a fost pusă pe piaţă după ce studiile efectuate în mai multe ţări europene i-au demonstrat eficacitatea. La noi, pilula a primit avizul Agentiei Nationale a Medicamentului cu condiţia să nu fie vândută la liber în farmacii, ci folosită doar în spitale.