UPDATE 19.07 - Elena Udrea va fi plasată în arest la domiciliu, au decis magistraţii Instanţei Supreme, marţi seară, care au judecat contestaţia deputatei la arestarea preventivă dispusă în 11 februarie în dosarul "Microsoft".
Potrivit unei decizii a magistraţilor, Udrea nu are voie să comunice cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu sau cu membrii familiilor, nu are voie să scrie pe Facebook sau în presă despre dosarul său.
De asemenea, ea nu are voie să părăsească imobilul în care locuieşte.
Instanţa îi atrage atenţia că în caz de încălcare a oricăreia dintre aceste obligaţii, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă.
Arestul la domiciliu a fost dispus pentru perioada 17 februarie - 17 martie inclusiv, pentru fapta de trafic de influenţă, în legătură cu denunţul lui Dinu Pescariu.
Fostul ministru Elena Udrea se află în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Microsoft.
Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul Microsoft, cât şi în dosarul Gala Bute.
UPDATE: Magistraţii instanţei supreme au judecat, marţi, contestaţiile făcute de Elena Udrea şi de procurorii DNA, urmând să decidă dacă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi eliberată sau va rămâne în continuare în arest preventiv, în dosarul Microsoft.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au contestat faptul că magistratul care a luat prima decizie în acest caz a dispus ca măsura arestării preventive a Elenei Udrea să opereze doar pentru anumite fapte, şi nu pentru toate acuzaţiile formulate în propunerea de arestare.
Deputatul PMP Elena Udrea a dat în faţa instanţei un supliment de declaraţie, a spus avocatului Marius Striblea. Acesta a precizat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus o serie de documente în apărarea clientei sale, printre care şi extrase ale unor materiale din "presa vremii". Avocatul a explicat că materialele reprezintă declaraţii ale Elenei Udrea anterioare datei de 29 ianuarie, în care aceasta formula acelaşi set de apărare ca şi cel de după 29 ianuarie, când procurorii spun că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului ar fi încercat să influenţeze ancheta.
Striblea a precizat nu se poate dovedi faptul că Udrea a încercat, prin cele declarate de ea în presă, să influenţeze în vreun fel ancheta şi că fapta imputată de procurori nu este dovedită.
Întrebat în legătură cu noile acuzaţii aduse Elenei Udrea, avocatul a arătat că nu înţelege de ce s-a luat succesiv de către procurorii DNA decizia de a cere arestarea preventivă a fostului ministru, în condiţiile în care presupusele faptele existau de la bun început, potrivit probatoriului de la dosar.
----------------
UPDATE: Elena Udrea a fost adusă, marţi dimineaţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru judecarea contestaţiei sale la măsura arestului preventiv.
Udrea a fost adusă la instanţa supremă, cu o maşină a Poliţiei, în jurul orei 7.45.
Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile, pe 11 februatie, de instanţa supremă în dosarul Microsoft, însă ea a contestat decizia.
În urma repartizării aleatorii s-a stabilit ca cererea fostului ministru să fie analizată marţi.
Elena Udrea se află în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Microsoft.
-----------
Elena Udrea încearcă astăzi să scape de cătuşe. Magistraţii de la Instanţa Supremă judecă, peste câteva ore, contestaţia la arestare depusă de preferata lui Traian Băsescu.
Într-o postare pe facebook, echipa de comunicare a Elenei Udrea susţine că noile acuzaţii nu sunt altceva decât parte a unei strategii. Aceasta ar fi menită să pună presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte, care decide marţi dacă fostul minsitru rămâne în arest sau poate fi cercetată în stare de libertate.
Udrea susţine că toate acuzaţiile împotriva ei au fost formulate exclusiv pe baza denunţurilor, iar toţi cei care le-au făcut sunt acum liberi. Fosta "blondă de la Cotroceni" arată că singura explicaţie pentru morişca pusă în funcţiune împotriva ei, o reprezintă denunţul şi dezvăluirile făcute despre directorul interimar al SRI, Florian Coldea.
Elena Udrea a fost adusă la sediul DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştiinţă noile acuzaţii - mai exact, trei fapte de luare de mită.
Potrivit procurorilor, Elena Udrea avea un tarif fix - 10% din valoarea plăţilor făcute de ministerul Dezvoltării, iar dacă un afacerist - cum este, de pildă, cazul lui Adrian Gărdean, nu pricepea aluzia, apropiaţii doamnei ministru aveau grijă să-i atragă atenţia că a cotizat prea puţin. În total, Udrea ar fi luat aproximativ un milion 800 de mii de euro şpagă de la cei care au sponsorizat Gala Bute.
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor un nou aviz de încuviinţare a arestării preventive în cazul Elenei Udrea. Avocatul lui Udrea susţine că noile acuzaţii sunt nefondate.
Comisia Juridică din Cameră Deputatilor a trimis deja o adresă la Arestul Capitalei, pe numele Elenei Udrea, în care o invită pe aceasta să vină să-şi studieze dosarul.