Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii despre cazul Hardy Chauncey: E posibilă o eroare umană, dar şi una medicală

Ministrul Sănătăţii despre cazul Hardy Chauncey: E posibilă o eroare umană, dar şi una medicală

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 11:08 12 Oct 2011 Modificat la 11:08 12 Oct 2011
Ministrul Sănătăţii despre cazul Hardy Chauncey: E posibilă o eroare umană, dar şi una medicală
Foto: AP/ Agerpres
Întârzierea transportului sportivului Hardy Chauncey de la Spitalul din Giurgiu în Capitală a fost cauzată de probleme organizatorice şi administrative, arată raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că este posibilă o eroare umană, dar şi una medicală.

"Nu ştim de ce a fost întârziat transportul lui la Bucureşti. E posibil să fi fost şi erori medicale (la Spitalul din Giurgiu - n.r.)", a adăugat ministrul Sănătăţii.

În acest caz, la Spitalul de la Giurgiu pot fi aplicate sancţiuni de tipul amenzilor şi poate fi sesizat Colegiul Medicilor, dacă se va dovedi că vina aparţine corpului medical, a mai precizat demnitarul.

Întrebat dacă este normal ca un spital de urgenţă să nu aibă computer tomograf, ministrul Sănătăţii a răspuns că au fost aduse multe echipamente de acest fel şi că, în mod cert, ar mai fi nevoie şi de altele.

În cursul zilei de miercuri, sicriul cu trupul neînsufleţit al baschetbalistului american Hardy Chauncey a fost ridicat de la Institutul de Medicină Legală. Sicriul a fost transportat la Aeroportul Henri Coandă. Cadavrul sportivul american va fi dus în Statele Unite miercuri seară, cu un avion.

Luni, Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat DSP Giurgiu demararea de urgenţă a unei anchete cu privire la modul în care au fost respectate procedurile şi protocoalele de urgenţă în cazul sportivului american, Chauncey Hardy pe durata prezenţei în Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

De asemenea, MS a cerut şi personalului medical de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni un raport complet cu privire la starea de sănătate a pacientului în momentul internării.

Dacă rezultatele acestor verificări nu vor fi concludente, Ministerul Sănătăţii va declanşa o anchetă proprie, pentru a stabili dacă procedura medicală în acest caz a fost corectă.

Director în MS: Spitalul Judeţean Giurgiu nu poate trata cazurile de traumatism cranio-cerebral

Călin Alexandru, director în MS, a declarat că Spitalul Judeţean Giurgiu nu poate trata cazurile de traumatism cranio-cerebral, cum a fost cel al baschetbalistului Hardy Chauncey, fiind unitate fără computer tomograf (CT), fără linie de gardă la terapie intensivă şi la ortopedie-traumatologie. Clasificarea spitalelor realizată în luna mai de MS plasează Spitalul Judeţean Giurgiu în categoria a III-a.

În aceste condiţii, conducerea unităţii sanitare este obligată ca, în cazul în care la spital se prezintă un pacient cu tramautism cranio-cerebral, să ia toate măsurile pentru ca acesta să fie transportat urgent la o unitate sanitară care poate să asigure tratamentul în astfel de cazuri.

După acest incident, Managerul Spitalului din Giurgiu, dr. Mihai Petre, a declarat la Antena 3, că până la sfârşitul anului, unitatea medicală pe care o conduce va avea aparat CT.

 


Baschetbalistul american Hardy Chauncey, în vârstă de 23 de ani, de la echipa CSS Giurgiu a murit, duminică, la scurt timp după ce a fost operat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost adus în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, la câteva ore de la câştigarea meciului cu Dinamo.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 04.00, un coechipier al baschetbalistului l-a găsit pe acesta căzut în zona ringului de dans din localul "Emotionne", în stare de inconştienţă.

Hardy Chauncey a ajuns la Spitalul Judeţean Giurgiu "în stare comatoasă, cu un hematom deasupra obrazului drept, cu escoriaţii la buza superioară, cu o plagă, fără semne neurologice de focar", iar la început au fost suspiciuni de comă alcoolică, declara atunci purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Giurgiu, Elisabeta Bene.

Ulterior, starea lui de sănătate s-a înrăutăţit şi s-a decis transportarea sportivului la Spitalul Bagdar-Arseni din Bucureşti, cu diagnosticul "traumatism cranio-cerebral mediu cu hematom periorbital drept".

La examenul cu computerul tomograf făcut în Capitală s-a văzut un traumatism cranio-cerebral frontal dreapta şi un hematom la ochiul de pe aceeaşi parte. În plus, sportivul avea hemoragie craniană masivă.

Raportul preliminar al autopsiei arată că baschetbalistul a murit în urma unui traumatism cranio-cerebral puternic, soldat cu hemoragie masivă şi fractură de craniu.

"În urma autopsiei, s-a stabilit că moartea sportivului a fost violentă, cauzele medicale ale decesului, înscrise şi în certificatul medical constatator al decesului, indică drept cauză imediată insuficienţa cardio-respiratorie acută", a declarat Cristian Curcă, director medical la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Citeşte şi Diagnostice contradictorii la Spitalul din Giurgiu, în cazul morţii baschetbalistului american.






×
x close