„Va fi o creştere a puterii de cumpărare. Evident, această scădere a TVA la 9% va duce către acest lucru, o scădere a preţurilor la raft undeva între 10-12% cel puţin”, a declarat ministrul Finanţelor.
Referitor la pensii şi salarii şi modul în care acestea ar putea fi afectate de cele mai recente măsuri fiscale, Teodorovici a declarat: „Tot ce înseamnă pensii, ce înseamnă salarii nu vor fi în niciun fel afectate. Orice măsură pe care Guvernul o ia fie în sensul de relaxare fiscală, fie în altă zonă, nu va afecta cu absolut nimic ceea ce înseamnă salarii, pensii sau partea de investiţii”, a adăugat Eugen Teodorovici.
Reducerea TVA-ului la 9% la alimente este cea mai utilă măsură la acest moment în România, spune ministrul de Finanţe. Eugen Teodorovici a explicat la emisiunea Income că Guvernul are deja bani pentru scăderea acestei taxe dintr-o colectare mai bună în primul trimestru. Din calculele făcute, reducerea TVA-ului la alimente va creşte PIB-ul cu până la 0,6% până la sfârşitul anului.
Guvernul se bazează pe încasări suplimentare ale Fiscului de 5,5 miliarde lei în acest an, din care 3 miliarde de lei au fost deja încasate în primul trimestru. Diferenţa de 2,5 miliarde de lei urmează să fie obţinută până la sfârşitul primului semestru. Pentru anul următor, Guvernul estimează că ANAF ar urma să încaseze venituri suplimentare de 14 miliarde de lei, iar în perioada 2017-2019 de 18 miliarde de lei, ca un efect cumulat al mai multor măsuri şi acţiuni. Între timp, autorităţile vor să se asigure, că scăderea TVA la 9% se va vedea în reducerea preţurilor. Retailerii au dat asigurări că reducerea se va regăsi „în totalitate" în preţuri.