Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii NU recomandă vaccinarea la nivel național împotriva ''bolii limbii albastre''

Ministrul Agriculturii NU recomandă vaccinarea la nivel național împotriva ''bolii limbii albastre''

1 minut de citit Publicat la 14:09 09 Sep 2014 Modificat la 14:09 09 Sep 2014
constantin.jpg
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu recomandă vaccinarea la nivel național împotriva ''bolii limbii albastre'' ci doar în zonele unde evoluează boala și în jurul focarelor, aceasta fiind, de altfel, și recomandarea specialiștilor veterinari, conform AGERPRES.
"Nu aș extinde vaccinarea la nivel național ci doar în anumite zone unde evoluează boala și în jurul focarelor, așa cum recomandă și Consiliul Științific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar și oportuniștii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunțe Autoritatea Sanitară Veterinară și de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluțiile tehnice și în cazul 'bolii limbii albastre', a declarat, marți, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la un eveniment pe teme agricole.

Ministrul a precizat că Direcțiile Sanitare Veterinare pot răspunde solicitărilor de vaccinare, costurile putând fi acoperite din fondurile naționale cât și din cele europene.

În ceea ce privește impactul economic, șeful MADR a afirmat că, deocamdată, nu există un calcul privind pagubele înregistrate din cauza bolii limbii albastre, însă statul oferă despăgubiri în cazul în care apar mortalități.

Primul caz de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) în România a fost diagnosticat în județul Buzău pe 22 august 2014.

Această boală este produsă de un virus, care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anunțat că a interzis importurile de ovine și bovine din România, după ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a raportat că aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre, potrivit agenției Petra.

România este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia. Regatul importă anual din România între 300.000 și 400.000 de ovine și bovine. Alte importante țări exportatoare către Iordania sunt Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan și Sudan.

×
x close