În ciuda promisiunilor că platforma pertrochimică se va transforma într-o zonă industrială la standarde europene, numărul angajaţilor a scăzut de la un an la altul.
Privatizarea companiei Rafo Oneşti s-a făcut în 2001 şi s-a dovedit a fi una dintre cele mai păguboase pentru statul român, dar şi pentru locuitorii judeţului Bacău. Înfiinţată în 1956 pentru a procesa ţiţeiul nesulfuros din ţară, compania avea în vermurile bune peste 30 de mii de salariaţi. În prezent, au mai rămas doar 950 de oameni.
Fost muncitor la RAFO Oneşti:" Mi-e mila de ce e acum. Erau foarte multi oameni, zona industraiala, platforma din 56 si s-a terminat dupa 90. Parca era defilare cand coborau din trenuri. Toti aveau de munca din jurul Onestiului. Acum sunt drumurile goale, iar tineretul pleaca"
După 23 de ani de democraţie şi 11 de la privatizare, oamenii spun că Oneştiul s-a transformat într-o ruină.
Oamenii spun că o parte din vinovaţii pentru dezastrul rămas în urmă le zâmbesc acum de pe afişe electorale şi le cer votul.
Dintre cei pe care angajaţii îi trag la răspundere pentru starea combinatului, unul încearcă să devină parlamentar. Liderul de sindicat din acea vreme, Ion Marin, candidează din partea ARD pentru Senat.
Cu reporterii Antena 3 nu a vrut să stea de vorbă, pe motiv că este în campanie electorală şi nu va fi disponibil câteva zile. Valerian Vreme, candidat din partea aceleiaşi alianţe, a fost deputat de Oneşti.
Oamenii îl acuză că nu a făcut nimic din Parlament pentru a îi ajuta. Nu a putut fi contactat pentru o reacţie. Atât fostul lider de sindicat, dar şi Valerian Vreme, zâmbesc însă de pe afişe electorale, puse chiar în poarta fabricii.