Medicii români continuă exodul început în urmă cu zece ani. Doar anul trecut, 2.450 de cadre medicale au ales calea străinătăţii din cauza condiţiilor din sistemul sanitar românesc.
Cifrele sunt, însă, în scădere faţă de anul 2013 cu circa 20%. România mai are doar 39.000 de medici cu drept de liberă practică şi membri în Colegiul Medicilor.
424 medici de familie au renunţat la România, 127 de ginecologi, 85 de chirurgi şi 60 de specialişti în anestezie şi terapie intensivă. Au părăsit ţara şi medici de urgenţă, cardiologi sau pediatri. Domenii în care există un deficit şi la noi. Doar medicina de urgenţă a pierdut 45 de specialişti anul trecut.
În prezent, medicii din spitalele noastre depăşesc cu puţin 13.500. În condiţiile în care, în 2011, numărul lor era aproape dublu. Potrivit Ministerului Sănătăţii, necesarul de cadre medicale în spitale este, în România, de 26.000. Îngrijorător este şi faptul că jumătate dintre medicii care profesează în spitale sunt trecuţi de 50 de ani. Medici tineri, sub 30 de ani, sunt puţin peste 400. Potrivit Colegiului Medicilor din România, anual, intră în sistem aproximativ 3.000 de medici, dar aproape 3.500 migrează, se pensionează sau decedează.
Cei mai mulţi dintre medicii români aleg să plece în Germania, Anglia sau Franţa. Sunt descurajaţi, în special, de lipsa condiţiilor de muncă, salariile mult prea mici sau lipsa respectului pentru halatul alb.