Manuscrisele lui Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu sau Mihai Eminescu au părăsit, oficial, Muzeul Naţional al Literaturii Române. Zilele acestea, clădirea în care funcţiona de peste 50 de ani muzeul şi care a fost câştigată definitiv în instanţă a fost complet golită.
Toate cărţile vechi, fotografiile sau alte înscrisuri de patrimoniu au fost mutate în condiţii de securitate maximă într-un depozit. Vor sta acolo până când autorităţile vor găsi o nouă locaţie unde să funcţioneze Muzeul Literaturii.
Din vechiul sediu al Muzeului Naţional al Literaturii Române, care a funcţionat de aproape o jumătate de secol în casa Kreţulescu, au măi rămas doar nişte camere goale şi urmele de pe pereţi care amintesc de vitrinele în care erau cândva expuse manuscrisele celor mai importanţi scriitori români.
Zilele acestea, doar echipele de muncitori care demontează mobilierul mai calcă în muzeu. Nu au mai rămas nici măcar literele din bronz care tronau deasupra uşii principale şi care te anunţau că intri în "Muzeul Literaturii Române".
Scandalul între proprietarul clădirii şi municipalitate a început încă din anul 1999. După 15 ani de judecată, Primăria Capitalei a pierdut definitiv clădirea.
Peste 300.000 de manuscrise ale lui Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu sau George Bacovia, dar şi aproape 30.000 de cărţi vechi erau expuse la muzeu.
Acum, tot ce înseamnă patrimoniu stă sub cheie într-un depozit la standarde occidentale în Casa Presei.
Atât Primăria Capitalei, cât şi Guvernul României caută acum o soluţie. Vor să găsească o nouă locaţie unde Muzeul Literaturii Române să-şi poată desfăşura activitatea. Până atunci, manuscrisele vor sta departe de ochii lumii.