Antena 3 CNN Actualitate MAE: Trei cetăţeni români sunt într-un adăpost din oraşul nipon Sendai, în siguranţă

MAE: Trei cetăţeni români sunt într-un adăpost din oraşul nipon Sendai, în siguranţă

2 minute de citit Publicat la 14:32 12 Mar 2011 Modificat la 14:32 12 Mar 2011
 MAE: Trei cetăţeni români sunt într-un adăpost din oraşul nipon Sendai, în siguranţă
Foto: Agerpres
Ministerul Afacerilor Externe a reactivat celula de criză care a fost operaţională şi pentru situaţiile extreme din ultimele săptămâni, informează Mediafax. MAE a precizat că nu există informaţii că români ar fi între victimele cutremurului din Japonia, însă trei români se află într-un adăpost din Sendai.

Ambasada României la Tokyo continuă să fie în legătură permanentă cu autorităţile locale şi guvernamentale.

Ambasada României din Japonia a contactat Centrul de Urgenţă din localitatea Sendai care a comunicat că trei cetăţeni români se află în adăpostul din localitate şi că aceştia sunt în siguranţă. Reprezentanţii misiunii diplomatice continuă verificările şi strângerea de informaţii privind situaţia cetăţenilor români din zonele afectate.

La nivelul Departamentului Consular din MAE a fost reactivată celula de criză care a fost operaţională şi pentru situaţiile extreme din ultimele săptămâni.

MAE recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare, cât şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.) MAE face un apel ca solicitările să fie transmise prin Internet ([email protected], [email protected]).

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, cât şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail [email protected].

 


210.000 de persoane evacuate din zonele de coastă şi 37.000, din apropierea centralelor nucleare

Conform datelor oficiale, la ora locală 9 a.m., se înregistrau 236 de morţi in 9 prefecturi şi 725 de dispăruţi în şase prefecturi. Au fost evacuate 210.000 de persoane din zonele de coastă şi 37.000 de persoane din apropierea centralelor nucleare din Fukushima. Sute de persoane sunt izolate, iar Forţele de autoapărare japoneze (SDFJ) desfăşoară operaţiuni de salvare, elicopterele lor fiind singura cale de comunicare cu sinistraţii.  

Au fost oprite patru centrale atomo-electrice, iar autorităţile japoneze lansează apeluri pentru populaţia din întregul arhipelag să economisească energie electrică pe cât posibil.

La ora 9.30, ora locală, secretarul general al Guvernului nipon, a prezentat situaţia operaţiunilor de salvare şi a făcut un apel la calm, afirmând că situaţia de la centralele Fukushima este dificilă, dar sub control. Premierul Naoto Kan a survolat prefecturile Iwate, Miyagi si Fukushima.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.

Numărul românilor din Japonia este de aproximativ 5.000 - 6.000, potrivit estimării făcute de fondatorul comunităţii româneşti din Japonia, Geo Scripcariu, care a susţinut că, cel mai probabil, aceştia sunt bine, bazându-se pe pregătirea societăţii japoneze pentru asemenea momente.

×
x close