"Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu surprindere şi preocupare de amânarea repetată şi nejustificată a parcurgerii, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a procedurii de desemnare a noului ministru al Justiţiei", se arată într-un comunicat al MAE.
În ceea ce priveşte obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei afectate, MAE precizează că este vorba de "respectarea, în relaţia cu Comisia Europeana (CE), a angajamentelor privind intrarea în vigoare, la 1 septembrie 2012, a Codului de procedură civilă şi a legii de aplicare a acestuia, în conformitate cu programul de guvernare adoptat de Parlament, care presupune o reformă cu consecinţe benefice pentru cetăţeni şi mediul de afaceri".
CITEŞTE COMUNICATUL MAE
"Acest proces înseamnă recrutarea unui număr suplimentar semnificativ de judecători şi personal auxiliar (grefieri etc.), precum şi alocarea resurselor bugetare în acest sens", se arată în comunicatul MAE.
Şeful diplomaţiei Titus Corlăţean, fost ministru al Justiţiei până în urmă cu două săptămâni, a declarat, potrivit comunicatului menţionat, că absenţa titularului portofoliului Justiţiei "a generat o problemă suplimentară în demersul României în plan extern".
"Blocarea de către CSM, în ultimele două săptămâni, a numirii unui nou ministru al justiţiei, nu a permis ministerului să desfăşoare demersurile necesare pentru ca astăzi, 23 august, în şedinţa de guvern, să poată fi alocate resursele necesare pentru respectarea termenului menţionat, cu toate consecinţele care decurg din aceasta. Totodată, absenţa titularului portofoliului justiţiei, inclusiv în contextul demersurilor necesare în relaţia cu CE, a generat o problemă suplimentară în demersul României în plan extern",a spus Corlăţean.
El a ţinut să amintească faptul că activitatea CSM a constituit în anii anteriori un subiect constant al criticilor CE. "De altfel, în ultimul raport al CE (din18 iulie 2012), Comisia a adresat CSM un set de 12 recomandări şi, în textul de ansamblu al raportului, un număr total de 22 de recomandări punctuale", a declarat ministrul de Externe.
Corlăţean mai consideră că "membrii CSM asupra cărora s-au ridicat semne de întrebare privind obiectivitatea şi caracterul nepartizan al acţiunilor au datoria legală de a finaliza cât mai rapid procedura de desemnare a unui nou ministru al justiţiei şi de a-şi concentra activitatea spre îndeplinirea obligaţiilor esenţiale vizând garantarea reală a independenţei justiţiei şi, respectiv, promovarea unui parteneriat autentic cu ministerul de resort pentru promovarea procesului de reformă în acest domeniu, în interesul statului şi al cetăţenilor români".
MAE îşi ai exprimă "disponibilitatea de a oferi sprijinul necesar în demersurile pe plan extern pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în relaţia cu partenerii europeni".