În acest fel se abordează, de o manieră generală, informaţii pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate asupra posibilelor pericole, arată MAE.
MAE notează că, în cazul Tunisiei, nivelul alertei de călătorie este 1. Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!
"Totodată, menţionăm faptul că, în urma evaluărilor periodice realizate la nivelul MAE, la data de 18 februarie 2013, avertismentul de călătorie pentru Tunisia a fost scăzut de la nivel 2 - Există factori de risc - evitaţi deplasările ce nu sunt necesare! la nivel 1 - Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!", precizează MAE într-un comunicat.
"În acest sens, pentru exemplificare, regăsiţi secţiunea de pe site-ul Comisiei Europene cu alertele de călătorie din diferite state UE referitoare la Tunisia", notează MAE.
În prezent, pe site-ul MAE avertismentele de călătorie sunt structurate pe 4 niveluri, şi anume:
1. Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!
2. Există factori de risc - evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!
3. Există factori confirmaţi de risc - evitaţi călătoriile!
4. Pericol major - părăsiţi imediat zona sau ţara!
"Ministerul Afacerilor Externe consideră siguranţa cetăţenilor români o prioritate absolută, iar avertismentele de călătorie nu reprezintă o descurajare de a călători în alte state, ci o informare corectă asupra situaţiei de securitate din ţările respective", se mai arată în comunicat.
Ambasadorul Tunisiei în România, Mahbouba Chebbi Guiga a cerut, vineri, autorităţilor române, să revizuiască nivelul de alertă prezentat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din România cu privire la Tunisia, ca destinaţie turistică, spunând că avertizările nu sunt întotdeauna "corecte".
Potrivit acestuia, în ultimii doi ani nu s-a înregistrat niciun eveniment neplăcut în Tunisia la adresa turiştilor străini.