În cazul infracţiunii de delapidare, pedeapsa maximă scade cu 13 ani şi a fost eliminată delapidarea cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare în vechiul Cod Penal. Acum, pedeapsa prevăzută de lege este între 2-7 ani de detenţie şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. De asemenea, odată cu micşorarea pedepsei se reduce şi termenul de prescripţie a infracţiunii, de la 10, la 8 ani.
Pedepsele scad considerabil şi în cazul infracţiunilor de înşelăciune - de la un regim sancţionator de până la 15 ani de închisoare, în situaţia cauzării unei pagube, la un maximum de doar 3 ani în varianta simplă a faptei şi de 5 ani în varianta agravată. Şi în acest caz, a dispărut din Codul Penal aşa-zisa înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, iar termenul de prescripţie scade la jumătate - mai exact de la 10, la doar 5 ani.
O altă modificare contradictorie este eliminarea din Noul Cod Penal a înşelăciunii cu cecuri. Aceasta este incriminată acum de Legea Cecului, care datează din 1934, iar pedepsele s-au redus de 12 ori pentru emiterea de cecuri false. Pentru acest tip de infracţiune legiuitorul poate aplica o simplă amendă penală sau cel mult un an de închisoare.
Citeşte şi:
Persoanele care dezvăluie acte de corupţie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat