Proiectul de lege privind amnistia şi graţiere a fost respins, marţi, în Camera Deputaţilor, cu 293 de voturi pentru respingerea lui, 1 vot împotrivă şi o abţinere.
Anterior, proiectul a primit raport de respingere cu unanimitate de voturi în Comisia jurdică."Acest proiect de lege a stat 9 luni de zile pentru că a fost o voinţă a liderilor grupurilor politice parlamentare. Aşa cum am spus şi în Biroul Permanent, când s-a votat această lege, anul trecut, în 10 decembrie, opoziţia de atunci nu a avut niciun comentariu la votul pe articole. În seara de 9 decembrie s-a votat în comisie cu doar 4 voturi împotrivă. (...) Aş vrea să înţelegem un mesaj pe care ni l-a dat strada: Dacă suntem duplicitari nu câştigăm nimic", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, adăugând că respingerea acestui proiect de lege este cel mai bun lucru care putea fi făcut.
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, l-a somat pe premierul Victor Ponta, în cadrul dezbaterilor televizate din campania electorală, să impună convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv această lege.
Proiectul Legii amnistiei şi graţierii, care se află din 2013 la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu până la 7 ani de închisoare sau amendă. Amnistia ar duce şi la recăpătarea drepturilor civile, în cazul în care acestea ar fi fost suspendate. Ar fi exceptate de la amnistie pedepsele pentru infracţiuni grave, ca incestul, proxenetismul, pruncuciderea, coruperea sexuală, dar şi luarea de mită şi evaziunea fiscală. Proiectul prevede şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare pînă la 6 ani inclusiv, precum şi a pedepselor cu amenda, aplicate de instanţa de judecată.