420 de ani au trecut de când, pe câmpul de lângă Călugăreni, Mihai Viteazu îi servea lui Sinan Paşa o lecţie de tactică militară. Otomanii înregistrau atunci o ruşinoasă înfrângere iar liderul lor era aruncat de pe cal în mlaştină. La patru secole distanţă, în micuţa localitate din Giurgiu nimic nu mai aduce aminte de istorica luptă. Însă oamenii nu au uitat.
La 30 de kilometri distanţă de Capitală, spre vecinii bulgari, se ridică localitatea Călugăreni.
În 1595, o armată otomană de aproape 100.000 de oameni privea de pe dealurile din apropiere înspre mlaştinile Neajlovului, şi, dincolo de ele, spre Bucureşti. În faţa lor, închizînd drumul spre Bucureşti, se aflau 15 mii de oameni, trupele domnitorului Mihai Viteazul.
Cristian Marin este profesor de istorie şi şi-a dedicat o bună parte din carieră studiului vieţii lui Mihai Viteazu. Călugărean din naştere, ţi-ar putea vorbi despre bătălie o zi întreagă. Deşi copleşit numeric, Mihai Viteazu a reuşit să blocheze înaintarea turcilor lui Sinan. O zi întreagă au durat luptele.
O victorie uriaşă, care a fost portretizată prin cărţi şi monumente. O parte dintre ele încă rezistă în Călugăreni. La fel cum rezistă povestea lui Mihai Viteazu în mintea localnicilor de acum.
Localitate de tranzit spre Bulgaria, aşezarea numără acum puţin peste 6000 de suflete. Călugăreni rămâne una dintre cele mai însemnate din punct de vedere istoric. Autorităţile vor să ridice un muzeu , dar pentru asta e nevoie de bani. Până se vor găsi fonduri, poveştile vor merge mai departe din generaţie în generaţie.