Majoritatea românilor (64%) şi-au menţinut greutatea constantă în ultimul an, în vreme ce 11% au slăbit, iar 23% s-au îngrăşat, relevă cercetarea, potrivit Agerpres. Potrivit acesteia, o tendinţă mai crescută de îngrăşare se observă la persoanele cu educaţie scăzută şi la cele căsătorite.
Evaluarea greutăţii în funcţie de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 suferă de obezitate.
Comparând acest indicator cu autoevalaurea greutăţii, se poate observa că dintre cei care consideră că au o greutate normală, o treime sunt, de fapt, supraponderali, arată cercetarea.
În acelaşi timp, dintre cei care cred că au "câteva kilograme în plus", jumătate sunt supraponderali, iar o treime suferă de obezitate.
Respectarea meselor zilnice şi alimentaţia variată sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentaţie sănătoasă doar de 27%, respectiv 14% dintre români, indică studiul ISRA Center.
În ceea ce priveşte mesele zilnice, cercetarea relevă că masa de seară este pentru cei mai mulţi dintre români masa care nu lipseşte zilnic, 85% dintre intervievaţi răspunzând că iau cina de fiecare dată. În acelaşi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate mâncând dimineaţa.
Fumatul este un factor care influenţează obişnuinţa de a lua micul dejun, fumătorii obişnuind într-o măsură mai redusă (doar 45%) să ia micul dejun decât nefumătorii (67%).
Ciorba/supa, produsele lactate, cartofii prăjiţi/piure şi salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul săptămânal al românilor. Persoanele în vârstă (50-65 de ani) obişnuiesc să consume mai mult ciorbe şi mai puţin salate. Consumul de ciorbă scade odată cu creşterea nivelului de educaţie, în schimb creşte consumul de salate şi grătar.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 521 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 65 de ani.