Fostul premier Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nu a avut nici o sancţiune, iar perioada petrecută după gratii a fost suficientă pentru reeducare sa, apreciază instanţa care a decis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului prim-ministru.
Judecătorii de la Judecătoria sectorului 4 au făcut publică, miercuri, motivarea în cazul Adrian Năstase şi spun că sunt suficiente motive ca fostul premier să fie lăsat în libertate.
"Cu privire la condiţia <disciplinat>, instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată", se arată în motivarea instanţei.
De asemenea, "instanţa apreciază că prin executarea fracţiunii obligatorii de pedeapsă, condamnatul a dobândit o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, urmând ca instanţa să aprecieze dacă, în funcţie şi de celelalte criterii stabilite de lege, este oportună acordarea liberării condiţionate".
În ceea ce priveşte condiţia fracţiei obligatorii, "instanţa observă că deţinutul, în vârstă de 62 ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa însumând 730 zile, adică 243 zile. La momentul discutării în comisia de individualizare (04.01.2013) condamnatul acumulase un total de 244 zile închisoare, compus din 199 zile efectiv executate şi 45 zile câştig obţinut ca urmare a elaborării unei lucrări ştiinţifice publicate. La acest moment condamnatul are un total de 284 zile câştigate şi executate".
Totodată, "i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării 8 ore pe zi (40 ore/săptămână) şi apoi 10 ore zi (50 ore pe săptămână). Mai trebuie observat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează a fi elaborată lucrarea amintită, deţinutul a semnat un angajament în cadrul căruia declară că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor."
Motivele eliberării lui NăstaseConform caracterizării ataşate la procesul-verbal, rezultă că deţinutul (aflat la prima analiză) a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar.
S-a mai arătat că deţinutul a participat la activităţile educative organizate în penitenciar (17 programe), desfăşurând şi o activitate de redactare a unei lucrări ştiinţifice, aspecte în considerarea cărora a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.
Pentru toate acestea, Comisia a apreciat că timpul executat de condamnat din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus liberarea condiţionată.Au trecut 15 zile de când magistraţii au decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat. Judecătorii nu făcut publică astăzi motivarea sentinţei. Motivarea este esenţială pentru a se trece la următorul pas: judecarea recursului la Tribunal.
Nu se ştie termenul la care se va judeca recursul.
Eliberarea lui Adrian Năstase, întârziată. Fostul premier ar putea fi liber în martiePe 12 februarie, Judecătoria sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen, însă decizia nu este definitivă, ea fiind deja atacată de Parchet. Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".
Fostul premier s-a împuşcat cu un revolver Smith and Wesson, calibrul 45. Acesta şi-a îndreptat arma spre cap, iar datorită intervenţiei prompte a poliţistului care îl însoţea plaga nu a fost fatală.
Informaţii din celulă. Năstase este deţinutul N0049 şi are un card unde familia poate depune baniCiteşte şi
Cum şi-a scris Năstase cartea din închisoare? Deţinuţii nu au acces la internet