Preşedintele Klaus Iohannis începe astăzi, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele, pe tema reformei electorale şi a stadiului acestui pachet de legi în Parlament.
Alte subiecte de discuţie vizează blocarea cererilor justiţiei de către Legislativ şi votul pentru diaspora.
Update 17 40 - Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat.
Update 15.44 - Delegaţia PC a plecat de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
După două runde de consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare, Klaus Iohannis a rămas cu unele nemulţumiri, aşa că a convocat o a treia întâlnire.
Preşedintele vrea să clarifice problema legii electorale, privind în special modalitatea de vot în diaspora, precum şi procedurile de încuviinţare a urmăririi penale, reţinerii şi arestării parlamentarilor.
PROGRAMUL CONSULTĂRILOR:Consultările vor începe de la ora 10.00, când vor intra la discuţii reprezentanţii Partidul Social Democrat. De la ora 11.00 vor fi primiţi cei de la PNL, iar de la 12.00 - reprezentanţii UNPR. După o pauză de două ore, consultările vor fi reluate. De la ora 15, Klaus Iohannis îi va primi pe liderii Partidului Conservator, apoi pe cei de la UDMR, urmând ca discuţiile să se încheie după ora 17.00, când sunt programaţi la consultări reprezentanţii Grupului minorităţilor naţionale.
Ca şi la celelalte două întâlniri, sunt partide care au rămas pe afară. PMP nu este partid parlamentar, aşa că liderii săi nu au fost invitaţi la consultări, la fel şi Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta îl acuză pe Klaus Iohannis de partizanat politic.
Într-un comunicat de presă, Tăriceanu susţine că miniştrii care sunt membri PLR lucrează în mod semnificativ la unele din proiectele vizate de consultări - reducerea TVA şi noul cod fiscal. Preşedintele Partidului Liberal Reformatorn consideră că, deşi partidul său nu a participat la alegerile din 2012, este reprezentantul legitim al electoratului PNL, trădat de vechii liberali prin mariajul cu PDL.