În caz de cutremur, românii stau tot la mâna STS-ului condus de Marcel Opriş. La mâna lui şi a prietenilor săi. Alarma care se dă în caz de cutremur pleacă de la Institutul de fizică al Pământului şi trece prin filtrul STS-ului şi mai apoi ajunge la instituţiile direct vizate.
Sistemul a fost implementat de nimeni altul decât de Dumitru Nicolau, prietenul lui Opriş, prin firma Quality Business. Aceeaşi firmă a implementat şi sistemul de la Romatsa, cu ajutorul căruia ar fi trebuit să fie localizezat avionul prăbuşit!
Şi mai halucinat este că, deşi a fost instalat, sistemul funţionează doar pe hârtie pentru că nu a fost niciodată testat.
Institutul de Fizică a Pământului împreună cu firma condusă de Dumitru Nicolau, prietenul lui Marcel Opriş, directorul STS, a implementat, încă din 2011, un sistem de detecţie şi Operare pentru monitorizarea activităţii seismice de pe teritoriul României. Un sistem complex, care a costat Institutul aproape două milioane de euro, fără TVA.
Pe ce s-au cheltuit aceşti bani ne lămureşete chiar directorul onorific al instituţiei, Gheorghe Mărmureanu.
"Noi trebuie să avem senzorii care înregistrează cutremurul! Chiar aici în spate, unde este turnul, ăsta este un senzor la 200
si ceva de metri!Dar avem peste 150 in tara şi avem 8 mari observatoare de o parte si de alta a Romaniei!", a declarat Mărmureanu.
Aşadar, implementarea acestor echipamente s-a făcut prin firma lui Dumitru Nicolau, cel mai bun prieten al lui Marcel Opriş, directorul STS. Întrebat despre cum a ajuns firma Quality Business să se ocupe de acest proiect, Mărmureanu a luat foc.
Prin sistemul implementat de prietenul lui Marcel Opriş, în caz de un cutremur mai mare de 7 grade, de la Institutul de Fizică a Pământului se dă alarma. Semnalul trece prin STS, şi mai apoi la inistituţiile vizate. Însă sistemul funcţionează până în prezent doar pe hârtie.
În ceea ce priveşte felul în care a ajuns Dumitru Nicoalu să pună mâna pe un contract atât de bănos, Mărmureanu este şi mai evaziv!
Cei de la Institut sunt siguri că totul este în parametri, deşi sistemul nu a fost testat NICIODATĂ. Altfel nu se explică modul în care anul trecut, aceeaşi firmă câştiga un alt contract, de data asta fără licitaţie, în valoare de aproape 100.000 de mii de euro.
De la instalarea lui Opriş în fruntea STS, din 2005 încoace, Quality Business a obţinut nu mai puţin de 59 de contracte cu ...STS. Tot firma prietenului lui Marcel Opriş a furnizat către ROMATSA sistemul de căutare şi salvare în caz de accidente aeoranutice. Quality Bussines SRL a obţinut, prin încredinţare directă, două milioane de euro pentru sistemul care nu a funcţionat pentru salvarea pilotului Iovan şi a studentei Aura Ion.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, firma Quality Business a avut în 2012 o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei şi un profit de peste 8 milioane de lei.