87,1% dintre români vor drept președinte un om politic cu experiență și 65,3% consideră important ca viitorul președinte să fie de naționalitate română. 65,2% ar opta pentru o persoană care să fie cât mai independentă de clasa politică iar 60,1% dintre români cred că e important ca președintele să fie susținut de un partid puternic. 58,3% dintre respondenți ar vrea un președinte tânăr, 46,5% optând pentru cineva mai nou în viața politică. 43,7% consideră că este important ca viitorul președintele să fie de religie ortodoxă și 40,2% cred că e important ca viitorul președinte să fie un adversar al lui Traian Băsescu.
În ceea ce privește așteptările de la viitorul președinte, românii doresc, în ordine: să creeze locuri de muncă și să reducă șomajul (20,9%), asistență și protecție socială (11,8%), combaterea corupției (10,9%) independența justiției și respectarea legilor și a Constituției (9,2%), dezvoltare economică (6,2%), să fie un arbitru pe scena politică (4,2%), să gestioneze relațiile externe și imaginea României (3,5%), să mărească salariile, să crească veniturile și să scadă taxele (3%), să se preocupe de educație și sănătate (2%). 14,2% specifică alte calități sau defecte ale președintelui, 3,4% menționează alte probleme iar 11,7% nu știu sau nu răspund. Sunt așteptări care depășesc profilul constituțional al președintelui, ceea ce indică o valorizare maximală de către români a funcției de președinte al României.
Chestionați cu privire la posibilitatea candidaturii pentru funcția de președinte a premierului Victor Ponta, 41,4% din totalul populației de 65,9% care declară că se va prezenta la vot are o părere bună despre acest lucru. În opțiuni urmează Klaus Iohannis, despre a cărui candidatură au o părere bună 33% dintre cei care declară că se vor prezenta la vot, Mugur Isărescu — cu 32,6%, Călin Popescu-Tăriceanu — cu 23,6%, Mihai-Răzvan Ungureanu — 18%, Mircea Diaconu — 16,7%, Mircea Geoană — cu 14,7%.
Despre o candidatură la funcția de președinte a lui Crin Antonescu au o părere bună 12,6% dintre cei care declară că merg la vot, acesta fiind urmat de Teodor Meleșcanu cu 11,1%, Corneliu Vadim Tudor cu 8,8%, Cristian Diaconescu cu 8,3%, Elena Udrea cu 7,6%, Cătălin Predoiu cu 7,6%, Dan Diaconescu cu 7,3% și Viorel Cataramă cu 2,3%.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-6 iulie. Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 38 de județe și Municipiul București, într-un total de 75 de localități (orașe mari, medii și mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011.