CELE MAI IMPORTANTE IDEI spuse de Crin Antonescu în Conferinţa de presă
Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.
Ponta îşi justifică nominalizările: Am constatat că Parchetul a devenit moşia lui Morar, al cărui mandat a expirat
Iată nominalizările lui Victor Ponta
UPDATE 13:00: Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit deja un calendar pentru audierile celor propusi la sefia parchetelor. Avizul CSM este unul consultativ.
UPDATE 11:30: Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că în Biroul Permanent al PNL, care se reuneşte miercuri în şedinţă, se va discuta "în ce măsură USL-ul mai poate funcţiona".
UPDATE 11:18: Liderul PNL Crin Antonescu le-a spus, miercuri, jurnaliştilor care îl aşteptau la ieşirea de la ASE că la ora 11.30 la sediul USL va avea loc o conferinţă de presă, unde se va discuta "despre tot". "La ora 11.30, la sediul USL, vă invit la o conferinţă de presă ca să discutăm tot ce vreţi", le-a spus preşedintele PNL jurnaliştilor, care l-au întrebat despre propunerea premierului ca Laura Codruţa Kovesi să preia şefia DNA.
UPDATE 11:14: Liderii Partidului Conservator cer o întrunire de urgenţă a USL, iar liderul liberalilor, Crin Antonescu, a anunţat o conferinţă de presă la ora 11:30.
În scrisoarea se arată că, la 3 apriie, expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situaţie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public, şi este invocat faptul că, potrivit legii, toţi aceşti procurori sunt numiţi de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror.
El adaugă că a luat act de poziţia exprimată, în cadrul discuţiilor "informale", de membrii secţiei de procurori ai CSM, dar roagă să se dispună asupra acestor propuneri, "conform atribuiilor conferite fiecărei instituţii" în baza prevederilor constituţionale şi legale.
Premierul Victor Ponta, aflat la festivităţile prilejuite de aniversarea a 163 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, ar fi confirmat că Laura Codruţa Kovesi va prelua şefia DNA.
Ulterior, Ponta le-a declarat jurnaliştilor că răspunsul său nu vine ca o confirmare a numirii fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA, acesta subliniind că nu a înţeles exact întrebarea care i-a fost adresată de către jurnalişti.
Antonescu: Dacă Ponta vrea să o desemneze pe Kovesi la DNA, eu MĂ OPUN
La finalul şedinţei CSM, premierul Victor Ponta, ministru interimar la Justiţie, a anunţat că nu a făcut nominalizări pe tema numirii procurorilor pentru DNA şi Parchet, ci noul ministru al Justiţiei va face o procedură de selecţie a lor.
Ponta: Procurorii nu se numesc la PSD sau PNL. Fac nominalizările după ce discut cu CSM şi Băsescu
Premierul Ponta, ministrul interimar al Justiţiei, a declarat în repetate rânduri că nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA.
Cu toate acestea, preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat, marţi seară, că partidul are deja un nume pregătit pentru funcţia de ministru al Justiţiei, punctând că o decizie finală în acest sens va fi luată de liberali în şedinţa de miercuri a biroului politic.