România are puţini medici de familie, iar bolnavii preferă să meargă direct în spitale pentru consultaţii. Sunt probleme pe care autorităţile încearcă să le rezolve de ani buni. Avem 11.000 de medici de familie, insuficienţi pentru numărul mare de bolnavi, iar din aceştia mulţi sunt pe picior de plecare din cauza salariilor mici.
Ultimul studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată aceleaşi vechi hibe ale sistemului de medicină de familie: în România sunt peste 11 mii de medici de familie activi. Salariile sunt mici, iar pacienţii mulţi. În medie, un medic de familie are în grijă 2 mii de oameni, aşa că se fac consulturi pe bandă rulantă. Mulţi români au renunţat la medicii de familie, din motive financiare. Chiar dacă nu plătesc consultaţia, trebuie să plătească medicamentele.
Datele i-au pus pe jar pe şefii de la ministerul Sănătăţii. Recunosc că sunt probleme, le-au mai auzit, atât de la medici, cât şi de la pacienţi, dar au vrut să mai facă un nou studiu, ca să se asigure că sistemul e cu adevărat bolnav.
Până când soluţiile vor fi implementate, bolnavii vor sta tot la coadă la cabinetele medicilor de familie.