Se spune despre el că ar fi al doilea Constantin Brâncuşi. Celebru la noi şi în toată lumea, e cel mai bine vândut pictor al României. Dar el se consideră ţăran simplu din Ţara Făgăraşului.
Şi de aceea, de 40 de ani, are un singur vis: să refacă şi să ţină în viaţă satul natal care apare în toate tablourile sale.
Se numeşte Ştefan Câlţia şi, dacă îl căutaţi pe timp de vară îl găsiţi la Şona, unde trăişte în casa bunicilor, ca acum 100 de ani, fără apă şi fără lumină. Încearcă să salveze case bătrâneşti şi arta autentică.
„Eu ţin de locul ăsta, aicea trăiesc. Fără locurile astea, fără oamenii ăştia, nu sunt nimic” spune Ştefan Câlţia, una din emblemele Ţării Făgăraşului.
Şona este în acelaşi timp viaţă, scop şi artă. Şona este în fiecare pictură. Satul este în toate tablourile sale. Casele, crucile, păsările, oamenii.
„Comunitatea când simte că lucrezi pentru ea, vine pentru tine” mai spune maestrul care luptă să salveze satul. Vrea să facă o galerie, însă până atunci îşi expune lucrările la şcoală. Este felul lui de-a mulţumi oamenilor.
"Nu fac altceva decât să vorbesc despre lumea lor. Astfel, încep şi ei să se simtă cineva” a conchis marele artist.