"La nivelul lunii decembrie, se anunţă precipitaţii consistente doar în centrul ţării, în Transilvania. În această lună, precipitaţiile sunt amestecate. Vorbim despre prima lună de iarnă, de tranziţie, deci nu putem vorbi numai de ninsori. În partea de sud a ţării s-ar putea să avem chiar mai puţine precipitaţii şi va fi chiar mai cald decât în mod obişnuit, adică zile cu peste 8-10 grade Celsius. Deocamdată, după episoadele din 1 şi 2 decembrie, semnalul este de uşoară încălzire a vremii până la finalul săptămânii, spre 6-7 decembrie. Se va reveni la un regim termic aproape normal în aproape toată ţara, cu temperaturi pozitive ziua peste tot, iar noaptea să nu mai coboare prea mult sub zero grade', a explicat Tinu.
Conform prognozei ANM, publicată la sfâşitul lunii noiembrie, regimul termic pentru intervalul decembrie 2014 - februarie 2015 va fi unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitaţii în majoritatea zonelor.
La nivelul lunii decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată ţara, iar local în sud-estul şi sudul ţării sunt posibile valori termice mai ridicate decât cele normale.
Temperaturile medii lunare se vor încadra între -5 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, şi 3 grade Celsius, în Dobrogea. Valori pozitive medii se vor înregistra şi în Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia şi Crişana (1 grad Celsius).
În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, în ultima lună a anului, acestea vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme.
Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 20 de litri (metrul pătrat în Dobrogea şi 92 de litri) metrul pătrat în Maramureş.
Academia de Studii Economice din București a reintrat în prestigiosul clasament Shanghai
Publicat acum 3 ore si 13 minute