Antena 3 CNN Actualitate Impactul fumatului asupra economiei. Într-un singur an, tratamentele fumătorilor s-au ridicat la 1,2 miliarde de lei

Impactul fumatului asupra economiei. Într-un singur an, tratamentele fumătorilor s-au ridicat la 1,2 miliarde de lei

S.T.
1 minut de citit Publicat la 16:26 22 Oct 2014 Modificat la 16:26 22 Oct 2014
fumm.jpg
Pentru prima dată statul român a calculat exact cât de mult ne costă fumătorii. Într-un singur an, tratamentul celor care se îmbolnăvesc din pricina tutunului costă mai mult de un miliard de lei. E suma folosită în spitalele de stat, de la buget, pentru îngrijirea celor cu boli respiratorii sau chiar cancer.

Banii pe care statul îi încasează din taxa de viciu nu acoperă mai deloc aceste costuri, ba mai mult, se duc în bugetul consolidat şi nu ajung mereu la Sănătate.

Primul studiu de impact al fumatului asupra economiei arată că în 2012 tratamentele fumătorilor care au avut nevoie de îngrijiri în spitalele din sistemul public de sănătate s-au ridicat la 1,2 miliarde de lei. Adică peste 200 de milioane de euro. Ca să ne facem o idee, să vedem cât de mare e această sumă, să ne gândim că ar fi suficientă pentru ridicarea de la zero, evident fără dotări, a unui spital orăşenesc.

În acelaşi an, potrivit datelor oficiale, din taxa de viciu s-au strâns 1,1 miliarde lei. Dar asta nu doar din consumul de tutun, ci şi din cel de alcool. Specialiştii spun că diferenţa de 100 de milioane, dacă ar fi fost investită în programele de prevenţie, ar scuti statul de plata unor sume mult mai mari în anii următori.

În plus, o recunosc chiar autorităţile, taxa nu acoperă tot ce se consumă în condiţiile în care evaziunea fiscală, de peste 400 de milioane de euro anual, vine şi din zona comerţului cu ţigări şi băuturi alcoolice.

Potrivit estimărilor oficiale, în România există circa 5 milioane de persoane care-şi aprind o ţigară în fiecare zi.

×
x close