Peste 400 de persoane au reuşit să încaseze de la statul român 8 miliarde de lei, profitând de sistemul de retrocedare a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist.
Asta în timp ce alte 27.000 de persoane, care nu au avut norocul de a cunoaşte funcţionarii potriviţi, au împărţit între ele despăgubiri de 5 miliarde de lei.
Problema este că 75% din totalul banilor daţi de stat pentru foştii proprietari au ajuns în străinătate. Iar românii cărora statul le-a permis să îşi cumpere casa s-au trezit aruncaţi în stradă.
În România au fost soluţionate în ultimii ani peste 27.000 de dosare de retrocedări. Între acestea, un număr de 24.300 dosare, ceea ce reprezintă 88% din total, au primit despăgubiri de până la 500.000 lei. Aceşti bani sunt însă doar 14% din valoarea totala a despăgubirilor acordate. În schimb, pentru 415 dosare s-au acordat despăgubiri de 60% din valoarea totală, adica 8 miliarde de lei. Statul român nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au ieşit din ţară.
În 2013 a fost adoptată o nouă lege, prin angajarea răspunderii de către Guvernul Ponta. Această nouă lege prevede că imobilele confiscate abuziv de regimul comunist se restituie în natură, iar dacă acest lucru nu este posibil se acordă compensarea prin puncte. Cei care le primesc înapoi în natură nu au voie să le schimbe destinaţia timp de 10 ani. În cazul măsurilor compensatorii, actele depuse de foştii proprietari trec printr-o procedură de aprobare.
Samsarii imobiliari au sesizat oportunitatea şi au început să cumpere drepturile litigioase pentru aceste proprietăţi. Acest fenomen a dus la o nedreptate: 26.200 de proprietari şi urmaşi au primit şase miliarde de lei de la stat, iar o mie de samsari au primit şapte miliarde.
O altă problemă este a celor cărora statul le-a permis să cumpere imobilele în care locuiau, iar când acestea au fost retrocedate, oamenii au ajuns în stradă. Fără să primească vreun leu înapoi.
O lege aprobată în 2009, iniţiată de Dan Voiculescu, prevedea ca şi aceştia să primească despăgubiri. La fel cum i-ar fi ajutat pe cei care îşi cer în instanţă proprietăţile confiscate abuziv, transformând totul într-un proces echitabil. Numai că timp de un an şi jumătate Guvernul condus de Emil Boc a întârziat publicarea normelor metodologice de aplicare, aşa că foarte multe persoane nu au putut beneficia de noile prevederi.
FACIAS a anunţat că va da statul în judecată în numele chiriaşilor care au fost daţi afară din casă în perioada 3 februarie 2009, când a fost publicată în monitorul oficial legea iniţiată de Dan Voiculescu, şi 1 septembrie 2010, când Guvernul Boc a adoptat normele de aplicare a legii. Antena 3 va dezălui în zilele următoare cazuri incredibile ale unor oameni care au pierdut totul, fie din cauza abuzurilor statului fie din cauza samsarilor de drepturi litigioase.