Autorul articolului, Bogdan Balaban, a realizat şi un fotoreportaj cu dezastrul la care a fost martor, în urma unei vizite în Munţii Apuseni.
"Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis. Barajul, construit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.
Apele limpezi ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă - spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost. Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an", scrie Bogdan Balaban pe blogul său.
Imagini de-a dreptul şocante cu dezastrul ecologic din Valea Sesii puteţi vedea chiar aici.