Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, apreciază, pe blogul său, că şedinţa Parlamentului European privind situaţia din România a fost "bună", fiind un prilej pentru o înţelegere "mai obiectivă" a referendumului şi a semnificaţiei lui, însă cataloghează drept "lamentabilă" prestaţia Monicăi Macovei, informează
Mediafax.
"Bună şedinţa Parlamentului European - prilej pentru o înţelegere mai obiectivă a situaţiei din România, a referendumului şi a semnificaţiei lui. Lamentabilă prestaţia Monicăi Macovei - partizană, încrâncenată - intervenţie de miting PDL!", scrie Ion Iliescu.
În opinia sa, cea mai mare parte a parlamentarilor europeni care au luat cuvântul au apreciat corect situaţia din România (inclusiv unii parlamentari din Ungaria).
Iliescu mai susţine că parlamentarii români Victor Boştinaru, Cătălin Ivan, Viorica Dăncilă, Corina Creţu, Renate Weber, Norica Nicolai s-au completat foarte bine şi "i-au dat o binemeritată replică doamnei Viviane Reding şi parteneriatului său, exprimat chiar în cuvântul de final".
Ion Iliescu apreciază şi intervenţiile liberalului Graham Watson şi socialistului Hannes Swoboda.
Dezbaterea situaţiei politice din România, desfăşurată miercuri după-amiază în sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg, a fost animată nu doar de cuvântările şi argumentele înflăcărate ale eurodeputaţilor români, intervenţii aprinse fiind susţinute şi de europarlamentari din alte state UE. După intervenţiile rezervate ale reprezentantului preşedinţiei cipriote a Consiliului UE şi comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, au susţinut discursuri despre situaţia din România piese grele ale grupurilor politice din PE, cum ar fi liderul grupului S&D, austriacul Hannes Swoboda, preşedintele ELDR, britanicul Graham Watson şi popularul Manfred Weber. De asemenea, aproximativ jumătate din cei 33 de eurodeputaţi români au ţinut să ajungă la microfon fie pentru a da replici vorbitorilor anteriori, fie pentru a susţine cuvântări distincte, deşi numai cinci dintre aceştia erau iniţial înscrişi la cuvânt.
Mai mulţi eurodeputaţi s-au declarat de la microfon scandalizaţi de telenovela politică românească, dar şi de faptul că retorica şi acuzaţiile azvârlite de reprezentanţii grupurilor politice PPE, S&D şi ALDE nu cadrează cu o dezbatere obiectivă.