Update 23.43 - Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş, precum şi Ionuţ Florentin Mihăilescu rămân în arest preventiv în dosarul "Bica 2", a decis definitiv, vineri seara, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează Agerpres.
Update 17.26 - Din moment în moment, cei din lotul Bica 2 află dacă rămân în arest preventiv. Dorin şi Alin Cocoş au recunoscut toate faptele de care îi acuză DNA, dar asta nu i-a făcut pe procurori să ceară o măsură preventivă mai blândă pentru ei.
Dorin Cocoş recunoaşte tot în dosarul ANRP
Alin Cocoş se declară vinovat
Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoş, de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.
Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului, iar Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al Alinei Bica) este acuzat de complicitate la luare de mită.
Adriean Videanu a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. A stat în arest preventiv în perioada 31 ianuarie - 6 februarie.
Potrivit DNA, la data de 14 iunie 2014, Alina Bica a primit în mod indirect, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi situat în Snagov, judeţul Ilfov.
Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o pe 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală evaluat la 377.000.000 lei, beneficiar fiind Gheorghe Stelian.
În schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei, Dorin Cocoş a pretins şi primit de la Gheorghe Stelian (denunţător în dosar) suma de 10 milioane euro.
Pe de altă parte, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra a 80 de acţiuni deţinute de Adriean Videanu la compania SC Titan Mar SA.
În dosarul Romgaz, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
Pe 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef DIICOT, a ridicat sechestrul asigurător asupra lui Videanu. Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.
Update 17.26 - Din moment în moment, cei din lotul Bica 2 află dacă rămân în arest preventiv. Dorin şi Alin Cocoş au recunoscut toate faptele de care îi acuză DNA, dar asta nu i-a făcut pe procurori să ceară o măsură preventivă mai blândă pentru ei.
Dorin Cocoş recunoaşte tot în dosarul ANRP
Alin Cocoş se declară vinovat
Alina Bica, dar şi Dorin şi Alin Cocoş se comportau ca nişte samsari imobiliari, susţin judecătorii care i-au menţinut în arest. Ei şi ceilalţi inculpaţi formaseră o adevărată reţea prin care erau făcute retrăcedări ilegale.
Pentru menţinerea arestului preventiv în cazul Alinei Bica, al lui Dorin Cocoş, al lui Alin Cocoş şi al lui Ionuţ Mihăilescu, magistraţii au stabilit că cei patru inculpaţi în dosarul retrocedărilor ilegale rămân un pericol pentru ordinea publică.
"(...) Lăsarea în libertate a inculpaţilor Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florentin ar afecta, în mod real, ordinea de drept. Dat fiind gradul ridicat de pericol social al infracţiunilor pe care inculpaţii menţionaţi au fost trimişi în judecată (...), valoarea ridicată a sumelor de bani ce se bănuieşte că au fost pretinse şi primite (...), faptele de care sunt aceştia acuzaţi au avut o puternică rezonanţă socială negativă, cu consecinţe nefaste asupra încrederii populaţiei în instituţiile statului", se arată în motivarea menţinerii arestării în dosarul Bica2.
Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul său, Alin Cocoş, de dare de mită şi trafic de influenţă, pentru ca ar fi intervenit la comisia din ANRP, din care făcea parte şi Alina Bica, pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Citește mai multe din Actualitate
- Pericol pe şosele, din cauza ninsorii și a viscolului. Cum conducem în siguranță pe un drum cu zăpadăPublicat acum 1 ora si 31 minute
- Predoiu, după discuțiile despre Schengen: Un succes. Mai e un pod de trecut, să se formalizeze decizia la Consiliul JAIPublicat acum 2 ore si 49 minute
- Zona Bâlea Lac a rămas izolată, telecabina e oprită, Transfăgărășanul e închis. Pană de curent la cabanele turisticePublicat acum 3 ore si 15 minute