Hidroelectrica va intra în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, cererea companiei.
Miercuri,
agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2", după ce compania şi-a cerut insolvenţa, şi a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma o nouă retrogradare.
Cel mai profitabil dar şi cel mai mare producător de energie electrică din România,
Hidroelectrica, a anunţat, luni, că şi-a cerut insolvenţa. Dosarul a fost înregistrat vineri la Tribunalul Bucureşti şi urma să fie discutat astăzi. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, însă este executorie şi va fi pusă în aplicare imediat.
Avocatul Remus Borza a precizat că Euro Insol SPRL este administrator judiciar în cazul procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica. Acesta va începe procedurile prin care va readuce compania la profit, eficientizând activitatea companiei şi de a o readuce în circuitul economic.
Consiliul de Administraţie a decis sã solicite intrarea în insolvenţã a Hidroelctrica din cauza scãderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, a informat compania, care a menţionat cã toate contractele vor fi continuate "în condiţii de eficienţã, transparenţã şi legalitate".
Hidroelectrica a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 3,27 miliarde lei şi un profit net de 292,4 milioane lei, având peste 5.000 de angajaţi, conform celor mai recente date de la Ministerul Finanţelor.
Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei în 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la bănci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei către furnizori (total 1,12 miliarde lei).
Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezintă obligaţii către bănci.
Compania de stat vinde la preţuri sub preţul pieţei, prin intermediul unor contracte bilaterale, circa trei sferturi din cantitatea de energie electrică produsă.